NIEUWS

Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).

In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.

Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.

In 2024 moesten de erkende reddingsdiensten aan de Belgische kust 92 keer uitrukken om personen die in de problemen geraakten uit het water te halen. Dat is een stijging met 21% ten opzichte van 2023 en bijna een verdubbeling ten aanzien van 2022. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg bij minister van Mobiliteit De Ridder. Volgens Pillen doen de kustreddingswerkers uitzonderlijk werk en is het vooral de Vlaamse regering die aan het werk moet gaan. Pillen: “Deze cijfers tonen aan dat er dringend meer en beter gesensibiliseerd moet worden over de gevaren van de zee.”

We bespraken in de commissie Economie vandaag een conceptnota over het invoeren van enkele regelluwe zones in Vlaanderen. Ondernemersorganisaties zijn vragende partij. Als partij zijn we absoluut voorstander van regelluwe zones. En zoals ik zei in de commissie: eigenlijk zou heel Vlaanderen, van De Panne tot in Tongeren, één grote regelluwe zone moeten zijn. Op dat vlak mag de conceptnota dus ambitieuzer. Het duurt vandaag veel te lang om tot dergelijke regelluwe zones te komen. Onder andere daarom is er vandaag slechts 1 dergelijke regelluwe zone. Daarnaast moeten we ook zorgen dat er geen concurrentienadelen ontstaan voor bedrijven die net buiten de regelluwe zones vallen. Binnenkort worden hierover hoorzittingen georganiseerd. Wordt vervolgd!

“De liberale partij heeft een belangrijke rol te spelen in het Vlaamse en Belgische politieke landschap.” Ik onderstreepte dit nog eens tijdens de zondagse lentebabbel bij Open Vld in Ingelmunster. Deze afdeling leeft, na enkele moeilijke jaren, weer helemaal op. Liberalen moeten strijden voor zij die werken, sparen en ondernemen. Dus voor zij die de ruggengraat van onze economie vormen. Als Partij moeten we terug naar de kern van onze ideologie en ons verhaal: minder lasten, minder overheidsverspilling en meer veiligheid. En het is tijd om te beseffen dat het doelpubliek van een politieke beweging nooit 100% van de Vlamingen is. We moeten dus strijden voor wie dat wél is. “Terug naar de ideologische basis” denken veel van mijn generatiegenoten die net als ik relatief recent hun neus aan het raam kunnen steken. Onze focus moet liggen op het verlagen van de schandalig hoge belastingen, het afbouwen van onze moddervette en subsidie-uitdelende bureaucratie en het beschermen van onze vrijheid. Te lang is er toegegeven aan een beleid van belastingdruk en overheidsuitbreiding. Wie werkt, moet meer overhouden. Wie onderneemt, moet gesteund worden. En wie onze wetten en waarden niet respecteert, moet daar de gevolgen van dragen. Als liberalen moeten we blijven strijden voor een overheid die kleiner en efficiënter is zodat burgers en bedrijven vrijer kunnen ademen, investeren en groeien. De strijd daarvoor is zeker niet verloren, integendeel, maar het is tijd om het roer om te gooien door puur liberaal te zijn en consequent door te gaan op deze strijdpunten.

Het aantal gevallen van agressie tegen buschauffeurs van De Lijn is nog steeds hoog en is in 2024 weer gestegen. Het enige positieve element is dat het aantal dagen werkverlet sterk is gedaald. Het aantal opvolgingsgesprekken na agressie tegen personeel blijft wel groot. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open Vld) opvroeg aan Vlaams minister van Mobiliteit, Annick De Ridder (N-VA). Pillen: “Geweld tegen chauffeurs is onvergeeflijk. De Vlaamse regering moet meer doen om geweld te voorkomen én te bestraffen.”

Ik sta schouder aan schouder met het topteam van Alstom in Brugge. Als rechterhand van toenmalig Minister van Mobiliteit Galant beleefde ik de bestelling van de comfortabele M7-rijtuigen vanop de eerste rij. De vele bezoeken aan de Brugse fabriek toonden elke keer opnieuw het vakmanschap aan. Dankzij deze bestelling kreeg de Brugse fabriek een hernieuwde toekomst. Voor het nieuwe contract van de NMBS moeten de aanbestedingsregels nageleefd worden. Uiteraard. Maar als land moeten we slimmer zijn om dit soort mega-bestellingen hier te houden. Er zijn mogelijkheden. En we moeten die gebruiken. Dit gaat over onze industrie, ons vakmanschap en onze welvaart.

🗂 Intergewestelijke arbeidsmobiliteit in België blijft een uitdaging. De oplossing is nochtans bekend. Maar blijkbaar is niet iedereen in de Senaat al mee. De Senaat besprak vandaag een voorstel van de MR om een studie (een ‘informatieverslag’ heet dat daar) te doen naar een betere intergewestelijke arbeidsmobiliteit in ons land.