Goed nieuws: West-Vlaanderen houdt haar talent vast. Is de braindrain gekeerd ?

1 juli 2025

West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.

 

Volgens de Enquête Arbeidskrachten (EAK) steeg het aantal werkende hooggeschoolden die in West-Vlaanderen wonen tussen 2013 en 2023 van 185.000 naar 236.000 personen. In verhouding tot de totale bevolking – met inachtneming van de groei daarvan - betekent dit een stijging van het aandeel hooggeschoolden van 15,8% naar 19,3%. « Die evolutie wijst erop dat de provincie erin slaagt om talent aan te trekken of vast te houden » concludeert Pillen.

 

Voor Open VLD is dit een positief signaal, maar geen reden tot zelfgenoegzaamheid. In kraptesectoren zoals IT, onderwijs, zorg en techniek blijft de strijd om talent groot. Bovendien zijn de gegevens gebaseerd op woonplaats. Exacte cijfers over studenten die elders studeren en niet terugkeren zijn niet beschikbaar, omdat het EAK meet op één moment maar geen verplaatsingen volgt in of uit de provincie.

 

Jasper Pillen, Vlaams Volksvertegenwoordiger: “West-Vlaanderen houdt zijn talent beter vast dan vaak wordt aangenomen. De cijfers weerleggen het beeld dat West-Vlaanderen zijn hoogopgeleide jongeren verliest aan andere regio’s. Maar dat betekent niet dat de uitdaging voorbij is. We moeten blijven investeren in aantrekkelijke jobs, unieke studierichtingen, kwalitatieve woonvoorzieningen en een vlotte mobiliteit.”

Deel dit artikel

28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
26 juni 2025
De brede weersverzekering, bedoeld om landbouwers te beschermen tegen de gevolgen van extreem weer, lijkt opnieuw terrein te verliezen. Terwijl het risico op klimaatschade blijft toenemen, blijven te veel boeren afhaken. Open VLD wil de trend keren en komt op 2 juli met een conceptnota in de bevoegde commissie. “Wij wachten niet af. Landbouwers verdienen snel duidelijkheid én een degelijk instrument voor risicobeheer”, zegt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen.
19 juni 2025
“Wat onze Vlaamse vissers op 8 april is overkomen, is ronduit schokkend. Dit was geen routinecontrole, dit was intimidatie.” Dat zegt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) naar aanleiding van de uiterst strenge Britse controles op Belgische vissersschepen in de Britse wateren. Vissers werden onder aanhouding geplaatst, hun schepen verzegeld, persoonlijke bezittingen doorzocht, en hun boordapparatuur in beslag genomen – allemaal zonder duidelijke uitleg of officiële beschuldiging. 
Meer artikels