Goed nieuws: West-Vlaanderen houdt haar talent vast. Is de braindrain gekeerd ?
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
Volgens de Enquête Arbeidskrachten (EAK) steeg het aantal werkende hooggeschoolden die in West-Vlaanderen wonen tussen 2013 en 2023 van 185.000 naar 236.000 personen. In verhouding tot de totale bevolking – met inachtneming van de groei daarvan - betekent dit een stijging van het aandeel hooggeschoolden van 15,8% naar 19,3%. « Die evolutie wijst erop dat de provincie erin slaagt om talent aan te trekken of vast te houden » concludeert Pillen.
Voor Open VLD is dit een positief signaal, maar geen reden tot zelfgenoegzaamheid. In kraptesectoren zoals IT, onderwijs, zorg en techniek blijft de strijd om talent groot. Bovendien zijn de gegevens gebaseerd op woonplaats. Exacte cijfers over studenten die elders studeren en niet terugkeren zijn niet beschikbaar, omdat het EAK meet op één moment maar geen verplaatsingen volgt in of uit de provincie.
Jasper Pillen, Vlaams Volksvertegenwoordiger: “West-Vlaanderen houdt zijn talent beter vast dan vaak wordt aangenomen. De cijfers weerleggen het beeld dat West-Vlaanderen zijn hoogopgeleide jongeren verliest aan andere regio’s. Maar dat betekent niet dat de uitdaging voorbij is. We moeten blijven investeren in aantrekkelijke jobs, unieke studierichtingen, kwalitatieve woonvoorzieningen en een vlotte mobiliteit.”

Deel dit artikel


