Stad Brugge benut voorkooprecht voor aankoop historisch Redemptoristinnenklooster

8 februari 2024

Stad Brugge is sinds augustus 2023 huurder van diverse ruimtes voor de Stedelijke Academie in het Redemptoristinnenklooster in de Katelijnestraat 105 voor een periode van 25 jaar. De eigenaar van het klooster, NV Katelijne, heeft besloten om het pand te verkopen. Als huurder heeft Stad Brugge een voorkooprecht. Aan de Gemeenteraad zal voorgesteld worden om dit voorkooprecht uit te oefenen.

De koopovereenkomst omvat meer dan alleen de ruimtes die op vandaag worden gehuurd door Stad Brugge. Momenteel is Stad Brugge al eigenaar van de achterliggende tuin met relicten en tuinmuur, en binnenkort zal zij ook eigenaar worden van de ‘Kalvariebergtuin’. Het klooster, inclusief de tuin en de voormalige oranjerie aan de Visspaanstraat, is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

 

De verhuurder, NV Katelijne, heeft aan de Stad gevraagd of ze haar voorkooprecht wenst uit te oefenen. Schepen van Eigendommen en Financiën Mercedes Van Volcem: “Momenteel betalen we jaarlijks een huur van 94.758,12 euro, wat overeenkomt met ongeveer 17 jaar huur in vergelijking met de voorgestelde verkoopprijs. De aankoop van dit gebouw is dus een goede zet. Zo is ook de toekomst van de school verzekerd.”

 

Burgemeester Dirk De fauw: “We hebben deze vraag zorgvuldig overwogen en oefenen graag ons voorkooprecht uit. Het voormalige klooster heeft niet alleen een historische waarde, maar is dankzij haar indeling en ligging ook uiterst geschikt om de lessen van de Stedelijke Academie in te organiseren. Als we het pand niet zouden kopen, dan moeten we ook weer een nieuwe zoektocht opstarten om nieuwe leslokalen te vinden en in te richten. Ook dat zou kosten met zich meebrengen.”

 

“Ik ben blij dat dit pand in goede staat verkeert en we zullen er ook als een goede huisvader voor zorgen. Het pand is recent gerenoveerd en aangepast in functie van het organiseren van lesactiviteiten. We gaan ervan uit dat er nu geen extra kosten nodig zullen zijn om het gebouw te renoveren. Het is onze verantwoordelijkheid om dit erfgoed te koesteren en te bewaren voor toekomstige generaties”, zegt schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenet.

 

Schepen van Onderwijs Jasper Pillen: “We zien deze aankoop van de ingehuurde ruimtes als de verankering op langere termijn van de aanwezigheid van stedelijke onderwijsactiviteiten op deze historische locatie. Het kunstenonderwijs heeft al een mooie geschiedenis in de Katelijnestraat en deze cluster wordt nu nog versterkt. Ik kijk alvast uit naar de inhuldiging van de atelierruimte in de kerk van de Redemptoristinnen later dit jaar.”


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels