Blog Layout

Russische oorlogsschepen voor onze kust: ondanks terugval blijft waakzaamheid geboden.

feb. 28, 2023

Hoewel er in vergelijking met 2021 en 2020 een sterke terugval vastgesteld wordt in het aantal Russische schepen die langs onze kust varen, blijft waakzaamheid geboden. Dat stelt Kamerlid Jasper Pillen, die ook de vorige jaren de cijfers opvroeg bij de Minister van Defensie. 

"In 2022 passeerden nog 30 Russische militaire schepen langs onze kust, terwijl dat er in 2021 en 2020 respectievelijk nog 76 en 88 waren”, weet Pillen. 

 

“Het drukke jaar 2021 had zeker te maken met de Russische oorlogsvoorbereidingen. Toen passeerden bijvoorbeeld opvallend veel amfibische landingsschepen. De aan de gang zijnde oorlog kan nu de reden zijn voor de sterke vermindering in 2022. De Turkse beslissing om de Zwarte Zee af te sluiten voor oorlogsschepen zal bijvoorbeeld zeker meespelen.”

 

De Russische oorlogsschepen hebben uiteraard het recht om door de Noordzee en het Kanaal te varen. “Maar het is wel essentieel dat we deze bewegingen goed monitoren en begeleiden: onze zee is een essentiële schakel in onze energiebevoorrading en onze communicatiecapaciteit geworden. Het is dus nog maar normaal dat we dit alles dan ook afdoende beschermen. Onze defensie speelt voor die langsvaarten een cruciale rol.”

 

De Belgische patrouilleschepen van de marinecomponent, de Castor en de Pollux, hebben als taak deze langsvaart te monitoren, dit naast hun talrijke andere opdrachten zoals patrouilleren in onze wateren, milieu- en visserijcontrole en ondersteuning van de andere overheidsdiensten, bijvoorbeeld bij het zoeken en redden naar transmigranten die de overtocht wagen. “De opdrachten voor deze veelzijdige schepen worden steeds uitgebreider, ik blijf dan ook pleiten voor een uitbreiding van deze capaciteit. Ik verneem dat er concrete plannen zijn voor 1 of 2 extra patrouilleschepen en ga de snelle aankoop in het parlement blijven bepleiten” aldus Pillen. "Defensie toont hier opnieuw dat ze met relatief beperkte middelen een belangrijk rol speelt - ter land, ter zee en in de lucht - om onze nationale en collectieve veiligheid te garanderen" onderstreept Pillen.

 

Het verdachte handelen van een Russisch schip dat eind vorig jaar vermoedelijk onze kritische infrastructuur aan het bespioneren was, moet een verdere wake-up call zijn voor de Europese landen. “Ons land nam op initiatief van de Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne in 2022 al een reeks nieuwe maatregelen. Zo werd beslist dat er dit jaar al nieuwe software zal worden aangekocht om dit soort verdachte activiteiten nauwkeuriger te kunnen detecteren en op te volgen. En de nieuwe wet op de maritieme beveiliging maakt camerabewaking op zee mogelijk en verplicht exploitanten van infrastructuur op zee om beveiligingsplannen op te maken. Noodzakelijke en goeie maatregelen.”

 

“En zoals steeds is samenwerking essentieel, zowel intern in ons land als met de buurlanden” onderstreept Jasper Pillen nog. Het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK), dat wordt bemand door het Directoraat-Generaal Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer, de scheepvaartpolitie, douane en defensie staat hier centraal. Zij werken hiervoor samen met inlichtingendiensten.

Deel dit artikel

07 mei, 2024
Met het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. 
16 apr., 2024
Pillen: “Belangrijk dat de vele inspanningen worden verder gezet en dat de cijfers laag blijven”
23 feb., 2024
Donderdag werd het Open Vld-plan voor Defensie voorgesteld. Lees hieronder het integrale plan.
Meer artikels
Share by: