Defensie blijft investeren in West-Vlaanderen: nieuwe infrastructuur en drones voor Lombardsijde
20 februari 2023
Defensie bevestigt een belangrijke toekomst voor het militaire kamp te Lombardsijde. Dat meldt Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD), die minister van Defensie Ludivine Dendonder (PS) hierover ondervroeg. Een containerdorp om de nieuwe militairen te ontvangen, de komst van een recent aangekocht drone-surveillancesysteem, met twee daaraan gekoppelde pelotons en verdere investeringen vanaf 2025, staan op het programma.
De drones, type RQ-21 Integrator, werden in 2020 via een overheidsopdracht besteld en kaderen in een BENELUX-project. Ze krijgen in 2024 een nieuw gebouw in Lombardsijde en ze zullen ondersteund worden door twee pelotons van elk dertien militairen.
Ook het 1ste Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers maakte eerder al de overstap van Leopoldsburg naar Lombardsijde. Zij brachten ook hun Dingo-pantservoertuigen mee. Momenteel staat de teller te Lombardsijde zo op 86 militairen, ondersteund door in totaal 24 diverse voertuigen. De versterking van het kamp te Lombardsijde is ook positief voor de aantrekkingskracht van Defensie als werkgever.
Het spreekt voor zich dat voor de oprichting van deze nieuwe capaciteit samenkomt met de oprichting van nieuwe, bijkomende infrastructuur. Er wordt alvast gestart met de opstelling van een containerdorp, om de capaciteit aan beschikbaar functioneel logement snel op te trekken. Een bijkomende investering voor de modernisering en uitbreiding van de logementen is voorzien na 2025. Voor de drones komt een nieuw gebouw in het kamp. Daar waar het voortbestaan van het kwartier Lombardsijde jaren geleden nog onzeker was, is die nu glashelder én verzekerd gezien de toewijzing van de nieuwe capaciteit en technologieën.
Jasper Pillen: “Dat Benelux-project vergroot de interoperabiliteit, wat zoveel betekent als dat de betrokken landen kunnen samenwerken met elkaars onbemande systemen. Bovendien is het voordelig voor jonge West-Vlamingen die willen starten bij de Landcomponent van Defensie. Dankzij het kwartier van Lombardsijde kunnen zij in eigen provincie blijven om te werken. Ze hoeven niet meer richting Leopoldsburg, aan de andere kant van het land."
Deel dit artikel

Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).

In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.

Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.