Na de verkiezingen van 2024 2 keer bijzitter geweest? Dan heb je op vraag van Open VLD recht op een vrijstelling.

9 maart 2023

In de Kamercommissie Grondwet is vandaag een een hervorming van de Kieswetgeving gestemd. Onder andere het recht op een vrijstelling voor bijzitters werd goedgekeurd. Open VLD was al langer vragende partij om bij de organisatie van verkiezingen niet telkens opnieuw dezelfde mensen te verplichten om bij te zitten in stem- of telbureaus. Vanaf de verkiezingen van 2024 houdt de overheid bij wie de functie van bijzitter heeft vervuld. Personen die dat vanaf de verkiezingen van 2024 2 keer hebben gedaan, krijgen het recht om bij een volgende oproep een vrijstelling in te roepen.



Kamerleden Maggie De Block en Jasper Pillen (Open Vld) reageren tevreden: “In een stem- of telbureau zetelen is een burgerplicht. Dat is het geval voor iedereen die daarvoor in aanmerking komt. Maar wie dit engagement vanaf de verkiezingen van volgend jaar 2 maal opneemt, heeft in de toekomst het recht om daarvan af te zien.”

 

Als schepen van burgerlijke stand in Brugge stelt Pillen vast dat een bepaalde groep van mensen consequent wordt opgeroepen om te komen zetelen: “Voor de ene persoon is dat al een groter probleem dan voor de andere, maar van pakweg jonge ouders met een full time job kunnen we niet keer op keer vragen dat ze hun zondag opofferen. Daar heb ik absoluut begrip voor. Vandaar dat we deze maatregel invoeren.

 

Dat mensen in de toekomst wel meer dan 2 keer kunnen worden opgeroepen, vindt Pillen logisch: ”Heel wat mensen, ik denk bijvoorbeeld aan jonge gepensioneerden, doen dat graag. Het zou onverstandig zijn om bereidwilligen na 2 keer automatisch de kans te ontzeggen om nog te zetelen als bijzitter. Dat zijn mensen met ervaring die ervoor zorgen dat het stemmen en het tellen vlot verloopt. Die expertise willen we niet verloren laten gaan.”

 

De Block benadrukt dat de goedgekeurde regeling geldt voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. “Voor de lokale en provinciale verkiezingen zijn de deelstaten bevoegd. Zij kunnen op een eenvoudige manier eenzelfde regeling invoeren waardoor een vrijstelling na 2 keer  in de toekomst voor alle verkiezingen mogelijk wordt. Mijn partij is daar ook op Vlaams niveau voorstander van. Minister Somers zal hiertoe de nodige initiatieven nemen.”


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels