Kamerleden Tania De Jonge en Jasper Pillen (Open Vld) maken flexi-jobs ook mogelijk bij chocolatiers.

17 maart 2023

Het systeem van de flexi-jobs is vandaag stevig ingeburgerd. Werknemers die elders reeds 4/5 werken en ook gepensioneerden, kunnen tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen. Voor werkgevers is het een flexibele en voordelige manier om extra personeel in te zetten. Begin dit jaar breidde de federale regering dat systeem uit naar onder meer de zorg- en de sportsector. Ook banketbakkerijen en kleinhandel kunnen sinds dit jaar beroep doen op flexi-jobbers. Voor chocolatiers was dat echter nog niet mogelijk. Dat verandert nu: het goedgekeurde wetsvoorstel van Kamerleden Tania De Jonge en Jasper Pillen (Open VLD) maakt flexi-jobs voor chocolatiers mogelijk.

Nadat in januari dit jaar een aantal extra sectoren (sport, cultuur en zorg) toegang hebben gekregen tot het systeem, maken De Jonge en Pillen met deze wetswijziging een einde aan de ongelijke behandeling van chocolatiers die rechtstreeks verkopen aan de consument. “Chocolatiers zijn een belangrijke groep handelaars, die in tegenstelling tot (banket)bakkers géén flexi-jobbers konden inzetten. Dat is onlogisch. Chocolatiers ervaren heel wat grote piekperiodes, denk maar aan Sinterklaas of Pasen. Bijkomend personeel is in die periode geen overbodige luxe. Het is wat ons betreft dan ook evident dat ook zij van het systeem gebruik kunnen maken. We wilden dit mogelijk maken via een wetswijziging, die afgelopen donderdag tevens goedgekeurd werd in de Kamer”, aldus De Jonge en Pillen.

                                                                                                   

De Jonge is als lid van de Kamercommissie Sociale Zaken al langer een hevige pleitbezorger van flexi-jobs: “Het systeem is voordelig voor werkgevers én werknemers. Bovendien bewijst het grote succes dat er echt nood is aan een flexibele mogelijkheid om personeel te kunnen inzetten. Zeker tijdens drukke periodes heeft de sector er nood aan. Dat chocolatiers dat momenteel niet kunnen, is niet correct en met ons wetsvoorstel zetten we dit zo snel mogelijk recht.”

 

Pillen: “In mijn stad Brugge speelt chocolade als bekendste Belgisch exportproduct een bijzonder belangrijke rol. We huisvesten enkele van de beste chocolatiers van ons land. Daar mogen we trots op zijn. Ik kreeg de afgelopen maanden meermaals de vraag van chocolatiers waarom bakkers wel flexi-jobbers in dienst kunnen nemen en zij niet. Een terechte opmerking. Samen met collega De Jonge werken we dit tekort in de wetgeving weg.”

 

De sector reageert alvast enthousiast op het vooruitzicht dat ook chocolatiers beroep kunnen doen op het systeem van de flexi-jobs. Volgens Stephan Dumon, voorzitter van de Gilde van de Brugse chocolatiers is deze wetswijziging een oplossing voor de problemen waar zowel hijzelf als veel van zijn collega’s mee kampen: het opvangen van drukte tijdens piekmomenten.

Ook Anton Van de Maele, de jonge zaakvoerder van Chocolatier Anton in Denderhoutem juicht het wetgevend initiatief toe: “Vooral tijdens piekmomenten moeten wij op een flexibele manier personeel kunnen inzetten. Hoe sneller de chocolatiers ook flexi-jobbers aan het werk kunnen zetten, hoe liever!”



Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels