Reddingsdiensten aan Vlaamse kust bijna dubbel zo vaak in actie: "Dringend nood aan meer sensibilisering"

10 april 2025

In 2024 moesten de erkende reddingsdiensten aan de Belgische kust 92 keer uitrukken om personen die in de problemen geraakten uit het water te halen. Dat is een stijging met 21% ten opzichte van 2023 en bijna een verdubbeling ten aanzien van 2022. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg bij minister van Mobiliteit De Ridder. Volgens Pillen doen de kustreddingswerkers uitzonderlijk werk en is het vooral de Vlaamse regering die aan het werk moet gaan. Pillen: “Deze cijfers tonen aan dat er dringend meer en beter gesensibiliseerd moet worden over de gevaren van de zee.”


Het is zo wat de nachtmerrie van iedere ouder die met z’n kinderen aan het strand zit en er plots één niet meer ziet. Vervolgens is alle hoop gevestigd op de reddingsdiensten. Die hebben steeds meer werk de laatste jaren.

De 3 erkende reddingsdiensten, Vloot, Ship Support en de Vrijwillige Blankenbergse Zee Reddingsdienst (VBZR) worden opgeroepen wanneer zich er op zee noodgevallen voordoen. Uit de opgevraagde cijfers blijkt dat ze in 2024 opgeteld 202 keer zijn moeten uitrukken.

Opvallend: zowat de helft van de interventies betreft personen die in nood geraken op het water. In 2023 waren er nog 76 incidenten met drenkelingen. Vorig jaar waren dat er dus 16 meer. 


Hulp aan vaartuigen in de problemen licht gedaald


Ook de cijfers van het aantal vaartuigen die in de problemen kwamen op zee werden gedeeld. Die cijfers tonen een lichte daling met 2023 en 2022. Zo werden er in 2024 nog 101 interventies uitgevoerd voor vaartuigen in de problemen. In 2023 waren dat er nog 111 en in 2022 nog 116. 


Jasper Pillen, Vlaams Volksvertegenwoordiger (Open VLD):


"Onze kustreddingsdiensten leveren al jaren uitstekend werk. Het is belangrijk om de stijging van het aantal personen die uit het water moesten worden op te volgen. Mensen kennen soms de gevaren van de zee niet goed genoeg. De Vlaamse regering moet beter nagaan waar dat verkeerd loopt en waar nodig bijsturen via sensibiliseringscampagnes of opleidingscompetenties. Ik zal me vanuit het Vlaams Parlement blijven inzetten voor een bloeiende maar veilige Belgische kust." 







Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels