Het Cyber Command vestigt zich in Brugge

11 april 2025

Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid. 

Op 16 april 2024 werd in Charleroi een eerste Cyber Defense Factory ingehuldigd, de eerste officiële vestiging van het Cyber Command in een civiele omgeving. Deze faciliteit is gevestigd op de A6K-site, een technologisch ecosysteem dat diverse actoren zoals start-ups, industrieën, universiteiten en onderzoekscentra samenbrengt. Deze samenwerking en de oprichting van de Cyber Defense Factory illustreren de inzet van het Cyber Command om Defensie te integreren in het stedelijke leven en nauwer samen te werken met civiele partners om de nationale cyberweerbaarheid te versterken. 

 

Defensie zocht ook een locatie in Vlaanderen.

“Brugge was voor mij een evidente locatie” zegt Vlaams Parlementslid en defensie-kenner Jasper Pillen, die verantwoordelijken binnen de Belgische defensie in contact bracht met de directie van Howest. Pillen onderstreepte daarbij de troeven van Brugge: een uitstekende hogeschool met een unieke afstudeerrichting ‘cybersecurity’, de nabijheid van andere universiteiten, van militaire kwartieren en van verschillende bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie en tot slot de zee die ook heel wat unieke kansen en opportuniteiten biedt. 

 

“De klik tussen Defensie en Howest was er meteen en ik ben dan ook bijzonder blij dat Defensie voor Brugge koos voor hun Vlaamse Cyber Defense Factory” stelt Jasper Pillen. “Dit gaat Brugge verder op de kaart zetten als het centrum voor de cybersecurity in ons land.”

 

Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels