Nog niet eens de helft van de Europese richtlijnen op tijd omgezet in Vlaamse regelgeving.
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
Europese richtlijnen zijn afspraken tussen de lidstaten van de Europese Unie. Ze verplichten landen om binnen een bepaalde termijn eigen wetten of decreten op te stellen die hetzelfde doel bereiken als de Europese afspraak. Richtlijnen zijn essentieel voor het goed functioneren van de interne markt, het vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal, en zorgen ervoor dat bedrijven en burgers in alle lidstaten met gelijke regels werken.
Ruim 60 procent van onze wetgeving is rechtstreeks of onrechtstreeks terug te voeren op Europese regels. Als het gaat om bevoegdheden zoals mobiliteit, milieu, werk, onderwijs of landbouw, moet Vlaanderen haar verantwoordelijkheid nemen om tijdig de regels in te voeren. Alleen blijkt uit het antwoord van minister-president Diependaele dat Vlaanderen bijzonder vaak te laat is met het omzetten van die richtlijnen in eigen regelgeving. Voor 2022 werd slechts 40% van de richtlijnen op tijd omgezet, in 2023 was dat ook maar 42%. In 2024 zijn zelfs slechts maar 2 van de 5 richtlijnen tijdig omgezet.
Die trage omzetting is niet zonder gevolg. Europa kan inbreukprocedures opstarten, wat kan leiden tot boetes. Maar belangrijker: het ondermijnt de rechtszekerheid voor bedrijven en burgers, en maakt van Vlaanderen een onbetrouwbare partner in Europa. Ondertussen draait de Vlaamse Regering wél op volle toeren als het aankomt op eigen regulitis: extra regeltjes, eigen kaders, bijkomende verplichtingen. “Men raakt verstrikt in zijn eigen wirwar van regeltjes, maar laat het echte werk liggen,” klinkt het bij Open Vld.
Pillen roept de Vlaamse Regering nogmaals op om zich te houden aan haar eigen regeerakkoord en te stoppen met goldplating – het verschijnsel waarbij men bij het omzetten van Europese richtlijnen extra regels toevoegt die Europa helemaal niet vraagt. Bovendien vraagt Pillen dat Vlaanderen bij elke richtlijn waarvoor verschillende implementatiemogelijkheden bestaan, kiest voor de meest flexibele en werkbare optie.
Jasper Pillen (Open Vld): “Europa zorgt voor regels die de interne markt draaiende houden. Die tijdig en correct omzetten is noodzakelijk. Maar wat doet men in Vlaanderen? Men maakt de dingen nodeloos complex, komt altijd te laat, en verzint daarbovenop nog eigen regeltjes. Dat moet stoppen. Zet de richtlijnen om zonder extra regels en kies altijd voor de meest soepele variant. Zo hebben onze burgers en bedrijven zekerheid en leiden ze geen nadelen ten opzichte van andere landen.”

Deel dit artikel


