Effect van verplicht terugkommoment voor rijbewijs op verkeersveiligheid onduidelijk.
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
Het terugkommoment is een vormingssessie van vier uur en kost 125 euro. Volgens Pillen is het belangrijk dat dergelijke verplichtingen hun effectiviteit aantoonbaar maken. Pillen vroeg de minister in welke mate het terugkommoment op zich bijdraagt aan de daling van het aantal zware ongevallen met jonge chauffeurs. “Die daling is al langer ingezet, sinds 2005. Dit is positief nieuws. Het is belangrijk te weten wat de oorzaken hiervan zijn én of het in 2018 ingevoerde terugkeermoment effectief is” aldus Pillen.
De minister erkende dat er een daling is in het aantal ongevallen, maar gaf aan dat dit het resultaat is van een geheel aan maatregelen. Een rechtstreeks oorzakelijk verband met het terugkommoment kon niet worden aangetoond. Bovendien plant de minister geen verdere evaluatie van deze maatregel. Pillen betreurt dit: “Meten is weten. Het terugkeermoment vraagt geld én tijd aan de nieuwe autobestuurders, meten of dit helpt om de verkeersveiligheid te verhogen is dus nodig.”
Uit cijfers die de minister tijdens het debat meegaf, blijkt dat ook het aantal weigeringen om deel te nemen aan het terugkommoment aanzienlijk blijft, ondanks een lichte daling:
• In 2022: 4.806 weigeringen
• In 2023: 3.752 weigeringen
• In 2024: 3.517 weigeringen
“Op 3 jaar sturen dus maar liefst 12500 nieuwe autobestuurders hun kat naar een verplicht terugkeermoment. Dit is een enorm aantal” aldus Pillen, die pleitte voor actie op dit vlak, weliswaar zonder meteen de hoge boetes van het decreet-Weyts toe te passen.
Jasper Pillen, Vlaams Volksvertegenwoordiger (Open VLD):
“Als we jonge chauffeurs verplichten tot een dure en tijdsintensieve sessie, moeten we kunnen aantonen dat het effectief werkt. Nu blijkt dat we dat niet één op één kunnen aantonen én dat duizenden jongeren jaarlijks hun kat sturen naar dat verplicht terugkommoment. Verkeersveiligheid moet gestoeld zijn op bewezen impact. Daarom blijf ik aandringen op een grondig onderzoek van de impact van het verplichte terugkommoment.”
Deel dit artikel


