Extra politie aan en naar kust deze zomer

2 juni 2023

De federale politie zal deze zomer bijkomende mensen en middelen inzetten aan én richting de kust. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van West-Vlaams Kamerlid Jasper Pillen, die daar om vroeg aan de minister van Binnenlandse Zaken. Pillen: “Bijkomende federale steun, manschappen te paard en het Zomerplan van de Spoorwegpolitie zullen de kustzones bijstaan voor een vlotte en veilige zomerperiode aan de kust waarbij iedereen kan genieten van zon, zee en strand.”

2023 zal de eerste zomer zijn sinds een aantal jaar die zich vollédig na covid-19 afspeelt. In de coronajaren deden zich heel wat problemen voor aan de kust met heethoofden. “Toen werd dat toegeschreven aan de vrijheidsbeperkende maatregelen, de stress die dat veroorzaakte en het feit dat mensen een uitlaatklap zochten. Drogredenen uiteraard: de schandalige recente taferelen in ondermeer de Blaarmeersen tonen aan dat dergelijk gedrag helaas geen verleden tijd is”, stelt Pillen vast. 

 

De politiediensten bereiden zich alvast voor in aanloop naar de zomer, zo blijkt. In een eerste fase werd een behoeftebepaling uitgevoerd met de politionele kustzones. Pillen: “Daarop werd verder gewerkt om de bijkomende zomercapaciteit te organiseren. De federale politie engageert zich ertoe om 28 bijkomende agenten ter beschikking te stellen ten bate van de openbare orde. Zij komen er, bovenop de ploegen te paard en de extra inzet uit het Zomerplan van de Spoorwegpolitie.”

 

Het Zomerplan faciliteert vlotte en veilige verplaatsingen naar recreatiegebieden, -zones en de kustgemeenten. “Treinpatrouilles vormen daarin het speerpunt”, weet Pillen. “Dagelijkse, gerichte en gestuurde patrouilles op de treinen, zowel fysiek als virtueel. Niet om ticketjes te valideren, wel om de veiligheid van de reiziger te garanderen. Wie zich op de trein al schuldig maakt aan wangedrag heeft geen plaats in onze recreatiedomeinen of aan onze kust: die moet meteen worden teruggestuurd.”

 

Kustkorpsen zullen zoveel mogelijk vrijgesteld worden van aanvullende taken buiten hun zone, terwijl collega-agenten binnen de provincie steeds ingezet kunnen worden tijdens evenementen, de zogenaamde Hycap-teams. Tot slot blijft ook de federale reserve ter beschikking in geval van acute verstoring van de openbare orde. 

Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels