Europese financiering voor militaire mobiliteit is win-win

31 januari 2022

Militaire mobiliteit

Sinds de inname van de Krim door Rusland kregen de NAVO en de EU hernieuwde aandacht voor militaire mobiliteit binnen de EU. “In geval van crisis moeten troepen en materieel zich zo snel mogelijk kunnen verplaatsen,” zegt Jasper Pillen. In 2018 werd daartoe een Europees actieplan ter verbetering van de militaire mobiliteit in de EU aangenomen. Hindernissen voor een snel transport dienen weggewerkt, en de transportinfrastructuur verbeterd. “De actuele spanningen tussen Rusland en de NAVO rond Oekraïne zorgen vandaag voor een sense of urgency,” aldus de defensiespecialist van Open Vld.

 

“België speelt daarin een belangrijke rol,” zegt Pillen. “Onze zeehavens van Zeebrugge en Antwerpen zijn cruciaal voor de ontscheping van militair materieel, bijvoorbeeld bij NAVO-oefeningen aan de oostelijke grens van de EU”. Eerder stelde hij al parlementaire vragen over het onderwerp. “Drie van de zeven corridors voor militaire mobiliteit in Europa liggen in België,” weet hij.

 

Pillen geeft het voorbeeld van Maldegem. “Daar vormen de bruggen op de N49 over het Schipdonk- en Leopoldkanaal vandaag een groot knelpunt. Ze moeten vervangen worden, zodat ze voldoende draagkracht hebben om zware voertuigen of konvooien te kunnen torsen,” zegt hij. Het Kamerlid juicht toe dat er effectief plannen zijn om deze infrastructurele bottleneck aan te pakken. Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters bevestigde recent de werken.

 

Duaal gebruik

Het is de Minister van Defensie die de lead moet nemen in dit dossier, maar uiteraard zullen de bruggen voornamelijk door civiel transport worden gebruikt. “Ik ben een groot voorstander van dual use of dubbel gebruik. Investeringen in Defensie komen altijd de burger ten goede.”

 

Daarom is het belangrijk dat Defensie samenzit met het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en uiteraard met de Vlaamse zeehavens.

 

De kostprijs voor de vervanging van de bruggen wordt geraamd op 20 à 25 miljoen euro, weet Pillen. “Dat is een smak geld, maar projecten rond militaire mobiliteit kunnen tot de helft cofinanciering krijgen, in het kader van het Europese programma Connecting Europe Facility (CEF),” nuanceert hij.


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels