Blog Layout

Driedaags congres Open VLD: ambitieus plan voor duurzame economische groei, in een gezond politiek klimaat.

mei 15, 2023

Drie dagen lang was het legendarische Kuipke in Gent het epicentrum van het liberale gedachtegoed in België. Op vrijdagavond lag de klemtoon op ons Europees project. Met sprekers als europarlementsleden Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans, werden de geesten op scherp gesteld over de Europese koers die Open VLD moet varen. Ook Eva De Bleeker en voorzitter Egbert Lachaert sloten aan bij dit panelgesprek. Op zaterdag werd uitvoerig gecongresseerd tot in de late uurtjes. Op het programma: werken meer laten lonen, democratische vernieuwing en duurzame groei. Jasper Pillen zat het congres voor, samen met Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose. Op zondag werd het congres afgesloten met speeches van onder andere burgemeester Mathias De Clercq, premier Alexander De Croo en Oekraïens parlementslid Kira Rudik. Beide voorzitters blikken terug op een geslaagd weekend.

 


“We wisten dat het een werk van lange adem zou worden, gezien de vele ingediende amendementen.” Aldus Pillen. Er werden maar liefst 406 amendementen ingediend over de drie verschillende thema’s: al werkend hogerop, een democratische doorstart, en groene groei.


Al werkend hogerop: 500 euro verschil tussen werken en niet werken.

 

Tijdens het eerste deel ging het congres dieper in op ‘al werkend hogerop’. “Ons congres sprak zich duidelijk uit voor maatregelen die werken meer doet opleveren dan thuisblijven,” zegt Jasper Pillen. Concreet moet wie werkt, altijd minstens 500 euro netto meer overhouden dan wie niet werkt. Dat verschil van 500 euro kan op meerdere manier worden bereikt, aldus themavoorzitters Vincent Van Quickenborne en Maurits Vande Reyde. Zo stemde de zaal in met het voorstel van Jong VLD om één inkomensgerelateerd belastingkrediet in te voeren. “Dit belastingkrediet bundelt alle sociale voordelen op federaal, regionaal en gemeentelijk vlak alsook de job- en werkbonus (met uitzondering van kindergeld en studietoelage). Dit belastingkrediet hangt niet af van het statuut maar van het inkomen,” aldus Van Quickenborne.

Ook werd beslist om in te zetten op een extra jobbonus. “De Vlaamse jobbonus maakt vandaag een groot verschil voor een heel grote groep van lagere inkomens. Die krijgen per jaar tot 600 euro netto extra,” besluit Vande Reyde. “Daarom willen we de jobbonus verdrievoudigen, en moeten ook alle zelfstandigen er recht op hebben.

Tot slot stemde de zaal ook in met een uitbreiding van de flexi-jobs, het afschaffen van de vaste benoeming en de privatisering van de VDAB.


Een democratische doorstart: een federale kieskring en België als heldere federatie.

 

In het tweede deel van het congres debatteerden de Open VLD-leden over hoe we onze democratie een nieuw gezicht kunnen geven. “Mensen vertrouwen de politiek niet. We moeten hun stem sterker laten klinken. We bespreken vandaag daarom een aantal vernieuwende ingrepen in onze democratie, die de politiek opnieuw dichter bij de burger moet brengen,” zegt congresvoorzitter Stephanie D’Hose.

 

 

Éen van die voorstellen is om de premier te verkiezen over het hele land. Hiervoor wordt een federale kieskring ingevoerd. Uit deze kieskring worden 20 zetels voor het federale parlement verkozen,” zegt Bart Somers, die samen met Alexia Bertrand het onderdeel “democratische doorstart” trekt. Hieraan is verbonden, dat de populairste kandidaat op de grootste lijst van de federale kieskring het initiatief krijgt om een regering te vormen. “In principe krijgt die kandidaat hier één maand de tijd voor, tenzij de Kamer een verlenging van zijn mandaat toestaat”, zegt Bertrand. “Voor deelstaatparlementen geldt hetzelfde principe. Ook voor de Europese verkiezingen wordt geopteerd voor één federale kieskring.”


Een ander standpunt houdt in dat ons land, naast de overkoepelde federatie, 4 deelentiteiten overhoudt: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Oost-België. “Het onderscheid tussen gemeenschappen en gewesten houdt op te bestaan. Zo komen we uit bij minder politici en een duidelijke structuur: België en 4 entiteiten,” aldus Bart Somers.


In dit onderdeel kwam ook het thema politieke vernieuwing ter sprake. “Zo moet er een renumeratiecomité worden opgericht om zich te buigen over de lonen van politici. Dat comité adviseert het parlement tweejaarlijks over eventuele aanpassingen. Zij bekijken daarbij vooral of de lonen vergelijkbaar zijn met gelijkaardige functies in andere sectoren. In het comité kunnen ondernemers, academici, ondernemers en experten zetelen,” aldus Alexia Bertrand.


Tot slot stemde het congres in met een radicale afbouw van de kabinetten, een drastische verlaging van het overheidsbeslag en het drastisch afbouwen van partijfinanciering.


Groene groei voor een blauwe economie.

 

In het laatste deel van het congres werd gedebatteerd over groene groei. “Het klimaatprobleem is geen zaak van het linkse minder minder minder, waarbij we vooral moeten inboeten op onze levensstandaard. Wij willen een blauw verhaal schrijven. We kunnen dit oplossen met meer meer meer. Meer groei, meer samenwerking en meer ondernemingszin,” zegt Jasper Pillen.


Ten eerste wil Open VLD een 100% koolstofneutraal Europees energiesysteem. “Op die manier vermijden we dat we van één bron of land afhankelijk worden”, zegt Lydia Peeters, die samen met Willem-Frederik Schiltz het deel “groene groei” voorzit. “Daarvoor willen de Open Vld-leden de wet op de kernuitstap schrappen. Ons congres pleit voor de verlenging van de levensduurte van kerncentrales voor de looptijd die het FANC mogelijk acht.”


Tegelijk moet de Noordzee ook de energiefabriek van de Noordzee worden. “Dat betekent dat we de productie van windenergie willen verviervoudigen tegen 2030,” zegt Willem-Frederik Schiltz. “België kan daarin een sleutelpositie innemen op Europees en wereldniveau. En ook waterstof moet deel worden van onze ideale energiemix. We bezitten nu al het op 1 na grootste waterstofnetwerk ter wereld. Als we samenwerken met buurlanden kunnen we dé waterstofslagader van Europa worden.”


Open Vld pleit verder ook voor het klimaatneutraal maken van gebouwen. “Met een ambitieus investeringsplan kunnen we alle overheidsgebouwen tegen 2040 klimaatneutraal maken,” zegt Peeters. “De overheid stelt zich open om private participatieprojecten en coöperatieven met burgers inzake installaties ter bevordering van duurzaamheid, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.”

Daarnaast moeten ook alle belastingen op groenestroomcontracten voor bedrijven en wie energie deelt worden afgeschaft. Dat houdt ook in dat subsidies op fossiele brandstoffen worden afgeschaft. “We moeten meer dan ooit van het gas af,” besluit Lydia Peeters.


Ook op vlak van natuurbeheer werden nieuwe standpunten aangenomen. Zo moeten de monopolies op natuurbeheer worden gesloopt. . “We willen landbouwers de mogelijkheid geven om hun activiteiten en hun inkomen op vrijwillige basis aan te vullen met natuurbeheer. We bieden daarbij een kader aan dat de mogelijkheden voor natuurbeheer ondersteunt en een samenwerking tussen natuur en landbouw bevordert,” aldus Schiltz.



Tot slot pleit de partij ook voor een slimme, gebiedsdekkende en gedifferentieerde kilometerheffing. “Op die manier schaffen we de belastingen op het bezit van een wagen af. In plaats daarvan word je belast op het gebruik van een wagen. Dat is veel eerlijker dan de huidige regeling,” vindt mobiliteitsminister Lydia Peeters.  


 


Deel dit artikel

07 mei, 2024
Met het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. 
16 apr., 2024
Pillen: “Belangrijk dat de vele inspanningen worden verder gezet en dat de cijfers laag blijven”
23 feb., 2024
Donderdag werd het Open Vld-plan voor Defensie voorgesteld. Lees hieronder het integrale plan.
Meer artikels
Share by: