Defensie plant belangrijke investeringen in Zeebrugge

6 december 2022

Defensie investeert de komende jaren massaal in haar kazerne en basissen. Logisch, want niet alleen wil Defensie een aantrekkelijke werkgever zijn met moderne en functionele infrastructuur, de vele nieuwe vaar-, vlieg- en voertuigen die de komende jaren zullen in gebruik genomen worden vragen extra plaats. “Dit geldt zeker voor de basis Zeebrugge, waar belangrijke infrastructuurwerken gepland zijn” stelt Kamerlid en defensie-watcher Jasper Pillen, die ook schepen is in Brugge. Hij ondervroeg hierover Minister van Defensie Ludivine Dedonder.


De huidige vloot van de marine bestaat uit 2 fregatten, 5 mijnenjagers en 2 patrouilleschepen. “De fregatten worden tegen eind de jaren ’20 vervangen door 2 nieuwe en langere schepen. De 5 mijnenjagers worden vervangen door 6 nieuwe en grotere schepen. Ik blijf overigens ook pleiten voor het aankopen van twee extra patrouilleschepen, naast een noodzakelijk derde fregat.” De Minister antwoordde dat belangrijke werken aan het militaire dok worden voorbereid. “De Minister meldde dat het studiewerk eerstdaags wordt afgerond. Na 2025 zullen de werken dan worden uitgevoerd, ze zijn geraamd op 37 miljoen euro. De kades worden niet verlengd, zoals eerder werd gezegd, maar wel gerenoveerd met het oog op de komst van de nieuwe schepen.”



Maar daar blijft het niet bij. Defensie heeft grote plannen met de basis. Enkele jaren geleden verrees de ABC-toren al in Zeebrugge, die onder andere de cruiseterminal huisvestigt. “De Minister antwoordde me dat Defensie nu wil de “DEF-toren” creëren op de basis, waar onder andere het MIK (het Maritieme Informatie Kruispunt, nu al in Zeebrugge) en het MOC (Maritime Operations Center, nu te Oostende) zouden inkomen. Beide instanties monitoren onze wateren en garanderen de veiligheid op en de beveiliging van ons stuk Noordzee. Momenteel zijn die diensten erg klein behuisd, daarenboven verdienen zo’n belangrijke instanties moderne huisvesting met geïntegreerde systemen” meent Jasper Pillen. Als richtdatum noemde de Minister het jaar 2027. 


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels