Blog Layout

BRUSK: de nieuwe Brugse tentoonstellingshal voorgesteld

jan. 25, 2021

Brugge is een museumstad, bekend en beroemd over de hele wereld. Tegelijk toonde de Brexit en zeker Covid aan dat we Brugge op de toeristische wereldkaart moeten houden. Onze Vlaamse Primitieven oefenen mondiaal hun aantrekkingsrecht uit. De laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor actuele kunst, zowel in de eigen locaties van Musea Brugge als in de publieke ruimte (denk dan aan de Triënnale Brugge).

Naast de grote vaste collecties die op 13 locaties worden getoond, en die 1 miljoen bezoekers per jaar trekt, organiseert Musea Brugge ook geregeld grote tentoonstellingen. Dit zet Brugge echt op de kaart en trekt kwalitatief toerisme aan. Echter was een belangrijk nadeel verbonden aan deze grote tentoonstellingen: maandenlang moest bijvoorbeeld het  Groeningemuseum sluiten om een nieuwe tentoonstelling voor te bereiden. Toeristen die van over de hele wereld kwamen om onze kunst te zien, stonden dan voor een gesloten deur.


Al lang was er dan ook de nood aan aparte infrastructuur om tijdelijke tentoonstellingen te organiseren. In 2017 werd dan, eindelijk, beslist om een internationale 'design & build'-procedure op te starten voor de bouw van een nieuwe tentoontstellingshal. Het vorige stadsbestuur duidde de KTA-site aan de Jakobinessenstraat nog aan als de locatie hiervoor maar het nieuwe bestuur besloot te gaan bouwen op de site waar nu Sint-Andries Brugge haar school heeft, tussen de Garenmarkt en het Groeningemuseum. Met Open Vld Plus waren we hier grote voorstander van: door de bouw van het nieuwe kunstencentrum breidt je de huidige museumcluster verder uit. De Bruggeling en de bezoekers zal tussen het Oud Sint-Jan met haar unieke Memling-collectie via OLV, over Gruuthuuse en het Arentshuis en langs Groeninge langs musea kunnen wandelen tot aan BRUSK, de nieuwe naam.


Architecturaal wordt dit nieuwe gebouw een parel. De omgeving errond wordt groen ingericht. De beoordelingscommissie koos voor het ontwerp van en de samenwerking tussen ontwikkelaar CIT Red en het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en (de Brugse) Olivier Salens architecten. Nu de opdracht is gegund, wordt snel werk gemaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag. Omwonenden gaan geïnformeerd worden via buurtmomenten. De gefaseerde werkzaamheden starten in principe in de loop van 2022. De bouw van de nieuwe tentoonstellingshal gaat van start begin 2023. De totale kostprijs bedraagt 45 miljoen euro, iets meer dan de helft komt van Vlaamse subsidies.


Brugge krijgt er door dit project een architecturale trekpleister erbij. Het gebouw zal perfect ingebed worden in de buurt en errond komt een nieuwe parkzone. Een stuk oude rei wordt opnieuw opengelegd. Het gebouw zelf zal baden in het licht. Belangrijk is dat de ruimtes naast de tentoonstellingszalen, zoals het restaurant, de boekenwinkel en de doorgang in het midden van het gebouw, toegankelijk voor iedereen zal zijn.

Ik wil van harte iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt feliciteren!


Foto: copyright Stad Brugge

Deel dit artikel

16 apr., 2024
Pillen: “Belangrijk dat de vele inspanningen worden verder gezet en dat de cijfers laag blijven”
23 feb., 2024
Donderdag werd het Open Vld-plan voor Defensie voorgesteld. Lees hieronder het integrale plan.
20 feb., 2024
Op een perceel naast de Centrale Begraafplaats van Assebroek zal een afscheidsplaats en begraaftuin voor sterrenkindjes aangelegd worden. “Het huidige perkje op de begraafplaats voldoet niet aan de maatschappelijke wensen en normen. We willen ouders en familie van sterrenkindjes een aparte plaats geven waar ze kunnen rouwen,” zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “We willen hen ondersteunen door de afscheidsplaats in te richten met veel beplanting en kleur, middenin de natuur, zodat ze hier ook tot rust kunnen komen.” 
Meer artikels
Share by: