The Arctic: Belgium’s role in shaping its future

6 december 2024

Op 5 december organiseerde Egmont een internationale conferentie over de uitdagingen voor de Arctic en de Belgische rol daarin. Het Hoge Noorden is geostrategisch van enorm belang en alle grote vraagstukken van deze tijd (energie, transportcorridors, grondstoffen, klimaat, biodiversiteit, …) komen er samen in 1 regio. 


België heeft een Arctische strategie nodig. Niet vanuit een standpunt van een (nabij-)Arctische staat uiteraard maar wel vanuit onze troeven. België heeft al een sterke reputatie in klimaatwetenschappen, bijvoorbeeld via de Prinses Elisabethbasis in Antarctica. Hoewel de Noordpool en Antarctica verschillende regio’s zijn, blijft onze expertise relevant voor onderzoek in de Arctische gebieden. Het smelten van de ijskappen in de Arctische regio heeft directe gevolgen voor de zeespiegel en weerspatronen wereldwijd, en dus ook voor België.


Daarnaast wordt de Arctische regio steeds belangrijker door de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas en mineralen, evenals de opening van nieuwe zeeroutes door het smelten van het ijs. Als handelsland en EU-lidstaat moet België inspelen op deze ontwikkelingen, niet alleen om economische kansen te benutten, maar ook om bij te dragen aan duurzame regelgeving en internationaal beleid. Bovendien is de regio een belangrijk strijdtoneel geworden tussen grootmachten Van de 8 Artische staten zijn er 7 lid van de NAVO. Het 8ste land is Rusland. Het is cruciaal dat België via diplomatieke en wetenschappelijke samenwerking zijn stem laat horen, zowel binnen de Europese Unie als in multilaterale organisaties zoals de NAVO en de Verenigde Naties.


Mijn rol in het ontwikkelen van een Belgische Arctische strategie


Ik heb mij de afgelopen jaren actief ingezet om het belang van een Arctische strategie op de politieke agenda te zetten. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat België niet mag achterblijven, zeker nu andere Europese landen al volop strategische voorbereidingen treffen om een toekomst in de Arctische regio te verzekeren. Daarom heb ik in 2021 een resolutie neergelegd voor de ontwikkeling van een Belgische Arctische strategie. Deze werd quasi unaniem goedgekeurd. 


Buitenlandse Zaken is nu klaar met de tekst en het is wachten op een nieuwe regering om de strategie goed te keuren. De vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken lichtte een tipje van de sluier op: de tekst sluit goed aan op mijn resolutie en vertrekt vanuit de troeven die België heeft op wetenschappelijk, diplomatiek en economisch vlak.


Mijn speech kan je hier vinden:





It's time to tackle the Belgian "bipolarness"

Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels