STEDELIJK CONSERVATORIUM BRUGGE KENT FORSE TOENAME AANTAL LEERLINGEN

4 oktober 2023

De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar in het ‘Stedelijk Conservatorium Brugge’ zijn afgerond. Het aantal leerlingen is met ruim 10% gestegen, naar in totaal 2.022 leerlingen. Vooral in het domein muziek is een grote stijging te noteren. Schepen van onderwijs Jasper Pillen: “Het is van het schooljaar 2013-2014 geleden dat er meer dan 2.000 leerlingen les volgen aan het Brugse Conservatorium. Maar sinds de start van deze legislatuur en het aanstellen van directeur Naessens is er sprake van een gezonde en stelselmatige groei.”


Het Stedelijk Conservatorium Brugge is sinds enkele jaren aan een ferme opmars bezig qua aantal leerlingen. In het schooljaar 2013-2014 volgden nog 2.082 leerlingen les aan het Conservatorium. Daarna daalde het aantal leerlingen jaar na jaar; tot in het schooljaar 2019-2020 de kentering ingezet werd.


-      2019: 1.666 leerlingen

-      2020: 1.717 leerlingen

-      2021: 1.751 leerlingen

-      2022: 1.861 leerlingen

-      2023: 2.022 leerlingen


Jarenlange investeringen van het Brugse stadsbestuur in het Stedelijk Conservatorium Brugge, alsook de aanstelling van een nieuwe directeur (Bart Naessens) hebben mee die positieve groei mogelijk gemaakt.


Investeringen lonen


Het Stedelijk Conservatorium Brugge biedt – zowel in de hoofdschool (St-Jakobstraat) als in Brugse deelgemeenten en omliggende gemeenten – vier verschillende domeinen aan: dans, muziek, initiatie en woord. Alle domeinen kennen een groei van het aantal leerlingen, maar vooral in het domein ‘muziek’ is een opvallende groei van +171 leerlingen opvallend.

Directeur Bart Naessens: “Zowel in de hoofdschool als op onze vestigingsplaatsen zien we stijgende leerlingenaantallen. De interesse voor het kunstonderwijs blijkt te groeien en we zijn blij vast te stellen dat door onze gerichte nieuwe wervingsmanieren, we andere doelgroepen weten te bereiken waar cultuurparticipatie niet steeds evident is.”


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels