Start aanleg natuurbegraafplaats in Brugge

19 februari 2024

Brugge – “In Brugge was natuurbegraven tot nu toe nog niet mogelijk, maar we willen tegemoet komen aan de grote vraag en de mogelijkheid bieden om de assen van een overledene in een begraafplaats met natuurlijke omgeving te begraven. We richten een natuurbegraafplaats in op de site De Blauwe Toren,” zeggen schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en schepen van Burgerzaken Jasper Pillen. Op 19 februari start de aanleg van de natuurbegraafplaats.


Eerste natuurbegraafplaats in Brugge


“Als Schepen van Openbaar Domein investeer ik in begraafplaatsen. Van de centrale begraafplaats maakten we een begraafpark met meer groen, bomen en bloemen. Nu komen we aan de groeiende vraag tegemoet en realiseren we een natuurbegraafplaats in Brugge,” aldus schepen Van Volcem.

In 2016 werd de wetgeving omtrent begraafmogelijkheden in de natuur gewijzigd, dit door de grote vraag hiernaar. In natuurgebieden van overheden is natuurbegraven sindsdien onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Bij natuurbegraafplaatsen is het belangrijk dat de natuur niet geschaad wordt. Daarom is er enkel asverstrooiing of het begraven van biologische afbreekbare urnes en lijkwades mogelijk.

“De aanleg van de Brugse natuurbegraafplaats geeft nog een extra mogelijkheid aan burgers om begraven en herdacht te worden. In het warme Brugge gaat terecht veel aandacht naar herinnering en troost. Daarom heb ik bijvoorbeeld de reglementen inzake de concessie menselijker gemaakt. Het register voor sterrenkinderen past ook in die acties. Met de komst van de natuurbegraafplaats gaan we nu ook de stedelijke reglementen moeten aanpassen. Het principe van een concessie voor een bepaalde termijn is in dit kader niet zo eenvoudig toe te passen. We werken aan aanpassingen en kijken ook eens naar andere steden en gemeentes waar deze vorm van begraven al bestaat,” zegt Schepen van Burgerzaken Jasper Pillen.


Natuurbegraafplaats de Blauwe Toren: toegankelijke ingang, vlonderpad en rustplaatsen


“De natuurbegraafplaats wordt gerealiseerd op een mooi stukje duinengras van 3,4 hectare groot op het gebied De Blauwe Toren, waar reeds een klassieke begraafplaats ligt,” vertelt Van Volcem.

In het ontwerp voor de natuurbegraafplaats staat het behoud van de bestaande beplanting en van het stuk natuur in het middenplein centraal. Het middenplein vergt een specifiek beheer, zodat het duinengrasland optimaal behouden blijft. Het is belangrijk dat de overlast beperkt blijft, daarom zijn gedenkstenen, grafmonumenten, naamplaatjes of bloemen zijn niet toegelaten op het domein. Enkel asverstrooiing, lijkwades of biologisch afbreekbare urnes zijn toegestaan.

“We realiseren een veilige, toegankelijke ingang. Aangezien deze op een hogere positie dan het maaiveld ligt, werken we met een helling met voldoende rustvakken,” klinkt het bij Schepen Van Volcem. Aan de ingang komt er een infobord met uitleg over de natuurbegraafplaats.

Om de ondergrond niet te beschadigen zal een vlonderpad overheen het domein lopen. Een Europese houtsoort wordt gekozen voor het vlonderpad om mee te gaan in het duurzame verhaal van de natuurbegraafplaats. Het vlonderpad wordt voorzien van een opstaande boord, ter veiligheid van slechtziende mensen of mensen met een rolstoel/buggy. “Op verschillende plaatsen zal het pad verbreden naar 1.8 meter, op deze plekken worden rustplaatsen met zitbanken ingericht voor bezoekers. Ter hoogte van een verbreding in het midden van het pad kan een korte ceremonie plaatsvinden. Op deze plaats kan afscheid genomen worden, hiervoor worden een boomstronk, waar de urne kan staan, en een aantal bankjes voorzien,” vertelt Mercedes Van Volcem. 


Timing en investering


De aanleg van de natuurbegraafplaats vat aan op 19 februari. Tegen de zomer zullen de werken afgerond zijn. Na een rustperiode voor de beplanting, zal natuurbegraven vanaf het najaar mogelijk zijn. De stad investeert 519.675,93 euro (incl. btw) in het aanleggen van de natuurbegraafplaats. Aannemer Steenhaut bvba voert de werkzaamheden uit.

Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels