Open Vld werkt aan sluitende oplossing voor verzekering van scheurende huizen

24 juni 2021

Haast iedereen beschikt over een woonverzekering, in de volksmond beter bekend als de brandverzekering. De prijs ervan is telkens een grote hap uit het gezinsbudget, echter zorgt de verzekering wel voor zekerheid en gemoedsrust. “Wanneer je huis wegzakt en scheurt door structurele droogte of de inkrimping van grondlagen moet je óók kunnen rekenen op die zekerheid”, stelt Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) in de Kamer. Staatssecretaris De Bleeker meldt dat ze snel met een oplossing wil komen.

 

Als je dak wegvliegt bij een storm of als je kelder onder water loopt kan je rekenen op een vergoeding door de verzekering. “Wanneer je huis wegzakt en scheurt door structurele droogte of door de inkrimping van grondlagen moet je kunnen rekenen op diezelfde zekerheid”, stelt Pillen. Dat fenomeen van inkrimping steekt op verschillende plaatsen de kop op als gevolg van de droogte. Zo ook in Zuid-West-Vlaanderen.

 

Er mag aangenomen worden dat het fenomeen door de klimaatverandering nóg meer zal voorkomen. Verzekeringsmaatschappijen betwisten echter dat zij hier moeten tussenkomen. Pillen: “Het standpunt van onze Open Vld fractie is duidelijk: wie met deze schade te maken kreeg, of dat krijgt in de toekomst, moet vergoed worden. Uiteraard willen ook wij snel een oplossing, maar ze moet wel goed in elkaar steken. De regeling moet solide en duurzaam zijn. We zullen daarom voorstellen deze regeling te toetsen bij de Raad van State. De regeling dient nadien in overleg met dit parlement en met de verzekeringssector tot stand te komen.”

 

Rechtszekerheid

De boodschap is duidelijk: er dient een oplossing gevonden te worden. Voor de mensen die nu door dit fenomeen getroffen zijn maar ook voor de toekomstige schadedossiers. “Er wordt hard gewerkt, binnen de Regering en binnen dit parlement, om tot een billijke én rechtszekere oplossing te komen. Niemand is gebaat met een wet die later wordt terugggeloten door het Grondwettelijk Hof”, zegt Pillen.

 

Staatssecretaris De Bleeker stelt dat ze aanstaande maandag nogmaals rond de tafel zit met de verzekeringssector, het kabinet van vicepremier Dermagne evenals de gewesten om een eerste voorstel van Assuralia te bespreken. “Mensen hebben recht op een duurzame oplossing, maar het kan niet de bedoeling zijn om ten bate van de snelheid rechtsonzekerheid voor een groep mensen binnen de samenleving te gaan creëren”, besluit Pillen.

 

Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels