22 maart 2016 - Stilstaan bij die zwarte dag

22 maart 2021

Mijn gedachten zijn bij alle slachtoffers van deze laffe daden, bij hun families en vrienden en bij alle hulpverleners.

 

Elke seconde van die dag aan de zijde van toenmalig Mobiliteitsminister Jacqueline Galant staat in mijn geheugen gegrift. Om de herinnering vast te houden, heb ik het vandaag even neergeschreven.

 

Op een overvolle trein gebeld worden door mijn communicatie-collega van Brussels Airport die het, al lopend en erg emotioneel, over ‘knallen’ had. Meer info was er niet. We zijn enkele minuten na de eerste aanslag. Snel Google en Twitter checken en nog niets zien. De trein die in volle vaart verder denderde, niemand aan boord die van iets weet. Surrealistisch.

 

Het overleg op het kabinet en de verbijstering toen de berichten binnenkwamen over een tweede ontploffing. Al snel kwam de vraag wat we gingen doen met het treinverkeer. Zoals elke dag waren op dat moment al tienduizenden pendelaars uit het hele land in de hoofdstad toegekomen. Vele tienduizenden andere waren nog op weg. Alles stilleggen? En wat dan met die duizenden gestrande reizigers? Hoe gaan we de mensen terug naar huis brengen? Samen met de Minister naar het crisiscentrum in de Hertogstraat. Die straat was in die korte tijd al een sterk beveiligd fort geworden. Beslissingen werden genomen en uitgevoerd. Het professionalisme en de koelbloedigheid van de vele medewerkers van het Crisiscentrum herinner ik me nog goed. ’s Avonds wil de Minister nog de agenten van de Spoorwegpolitie en de medewerkers van Securail gaan bedanken in het station Brussel-Zuid. Veel gestrande reizigers. Er was gelukkig nog een dienstauto vrij zodat ik zo naar Brugge terug kan. In het station zie ik een mede-Bruggeling die met plezier ingaat op mijn aanbod van een lift.

 

De volgende dag, op 23 maart, vergezelde ik opnieuw mijn Minister. Bestemming Brussels Airport, waar ons Koningspaar op bezoek ging. Bijna ter bestemming, op het stuk waar je tot de dag van de aanslagen langs de parkeertorens naar boven kon rijden naar de kiss-and-ridezone, liggen nog hier en daar achtergelaten valiezen in de berm. Reizigers hebben ze daar gegooid in hun vlucht. Mijn oog valt op een grote, roze valies dat omgekeerd in de berm ligt. De paniek moet enorm geweest zijn.

 

Na een korte briefing en ontmoeting in het kantoren-hoofdgebouw van Brussels Airport, dat aan de andere kant ligt van het getroffen deel van de luchthaven, gaan we per wagen naar het getroffen deel van de terminal. De oorverdovende stilte op die normaal zo drukke plaats en de vernieling als achtergrond waren adembenemend. De sereniteit en wilskracht op de gezichten van de hulpverleners… één voor één helden.

 

Een sterke wil overwint alles. De metamorfose een maand later is enorm. Ik bezoek, dan samen met de nieuwe Minister François Bellot, de vertrekhal en de plaatsen waar de terroristen zich opbliezen. In de muren zijn de inslagen nog zichtbaar maar overal wordt hard gewerkt. Stellingen, schilders, vloerders, overal gonst het. Enkele dagen later gaat de vertrekhal terug open, onder zware beveiliging.


Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels