Egmont Instituut organiseerde een seminarie over de Noordpool

3 november 2021

Het Egmont Instituut, een Brusselse denktank die zich concenctreert op internationale en Europese geopolitieke vraagstukken, organiseerde op vrijdag 29 oktober een seminarie in het Egmontpaleis over de toekomstige uitdagingen voor de Noordpool. Experts verwachten dat de komende jaren en decennia meer politieke aandacht naar deze regio zal gaan. De klimaatverandering zorgt er immers voor dat er op het vlak van zeetransport, ontginnen van grondstoffen, visserij, … heel wat mogelijkheden geschapen worden. De internationaalrechterlijke afspraken die gemaakt werden over de Noordpool komen daardoor mogelijks onder druk te staan.

 

Veel staten ontwikkelen momenteel volop een beleidsvisie. Zowel Europese staten als grote en machtige landen. Ik diende een resolutie in de Kamer in om de nood aan het ontwikkelen van een Belgische beleidsvisie aan te kaarten. Deze resolutie wordt in november behandeld. Egmont nodigde me uit om het debat hierover in te leiden. Mijn speech kunt u hier integraal terugvinden.


Bestand downloaden

Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels