Een versterkt én vereenvoudigd inzagerecht voor burgers met betrekking tot opgevraagde financiële gegevens

28 juni 2022

Open Vld- kamerleden Jasper Pillen en Christian Leysen pleiten voor een versterkt én vereenvoudigd inzagerecht voor burgers met betrekking tot opgevraagde financiële gegevens

 

Open Vld-kamerleden Jasper Pillen en Christian Leysen hebben een wetsvoorstel ingediend dat het inzagerecht van de burger inzake het ‘Centraal Aanspreekpunt van Rekeningen en Financiële Contracten’ (CAP) gevoelig moet versterken en vereenvoudigen. Het CAP is een geïnformatiseerde databank die wordt beheerd door de Nationale Bank. Onder meer notarissen en de fiscale ambtenaren kunnen er bepaalde bankgegevens raadplegen. “In de strijd tegen fiscale fraude en het witwassen van geld is transparantie van bepaalde bankgegevens absoluut verantwoord. Dat betekent echter ook dat burgers het recht hebben te weten wie hun gegevens opvraagt bij het CAP en voor welk doel. Het inzagerecht dat dit mogelijk moet maken, is in zijn huidige vorm is te beperkt. De procedure is bovendien omslachtig. Dat moet beter en met dit wetsvoorstel willen we daar werk van maken. Een overheid die transparantie oplegt moet daar zelf ook naar handelen: het één kan niet zonder het ander” zo zeggen Pillen en Leysen.


Om te kunnen spreken van een reëel inzagerecht dat eenvoudig door burgers kan worden uitgeoefend, is het noodzakelijk dat de de huidige wetgeving wordt aangepast.


Langer en eenvoudiger inzagerecht

Het ingediende wetsvoorstel stelt 4 concrete verbeterpunten voorop.

  • Informatieaanvragen worden 10 jaar bijgehouden in plaats van op vandaag 5 jaar. Op die manier wordt deze termijn gelijkgetrokken met de bewaartermijn van de financiële gegevens zelf door het CAP. “Het is de logica zelve dat wanneer het CAP gegevens gedurende 10 jaar bewaart, ook de eventuele raadpleging ervan door bijvoorbeeld de fiscus of een notaris gedurende 10 jaar wordt bijgehouden”, aldus Leysen.
  • De termijn waarbinnen het inzagerecht kan worden uitgeoefend wordt eveneens op 10 jaar gebracht. Pillen: “De huidige termijn van 6 maand is niet redelijk. Het is onaanvaardbaar dat een overheid bepaalde persoonlijke gegevens gedurende een decennium mag bijhouden maar dat een burger slechts een half jaar heeft om na te gaan door wie die gegevens worden opgevraagd”.
  • Een in het CAP geregistreerd persoon moet via een digitaal platform de raadplegingshistoriek van zijn gegevens kunnen consulteren. Pillen en Leysen: “Dat dit momenteel nog niet kan, toont aan dat we nog een lange weg af te leggen hebben op vlak van administratieve vereenvoudiging en digitalisering”.


De mogelijkheid om het inzagerecht uit te oefenen via een schriftelijk verzoek blijft uiteraard behouden.

De indieners van het wetsvoorstel benadrukken dat de Nationale Bank de vrijheid moet hebben om een digitaal platform in te richten maar het zou logisch zijn om te onderzoeken of er gebruik kan gemaakt worden van reeds bestaande platformen zoals de ‘Mijn Dossier-toepassing’ van de FOD Binnenlandse Zaken. “We moeten er voor opletten om een papieren chaos niet gewoon over te zetten naar een digitale chaos. De boodschap is vereenvoudigen, niet verrommelen”.

 

 

Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels