Een betere psychosociale omkadering voor militairen en de invoering van een “adaptatiesas”

11 mei 2022

De Kamercommissie Defensie heeft woensdag voltallig ingestemd met een initiatief van Open Vld-kamerleden Jasper Pillen en Tania De Jonge. “Een adequate en goed uitgewerkte psychosociale  begeleiding voor onze militairen is meer dan ooit noodzakelijk. We mogen de vele vrouwen en mannen die vaak in penibele omstandigheden missies uitvoeren in binnen- én buitenland niet aan hun lot overlaten. Dit kan onder meer door te werken met een adaptatiesas, waarbij er een tussenfase wordt ingebouwd tussen de werkzaamheden op het terrein van de missie en de thuiskomst”.

 

Militairen worden in de uitoefening van hun taken vaak blootgesteld worden aan extreme situaties. Ook krijgen ze te maken met ingrijpende en traumatische gebeurtenissen in conflictgebieden. “Operaties in gebieden als Afghanistan of Mali hebben een zware impact op zowel militair- als burgerpersoneel. Daarbij mogen we het mentale aspect en problemen zoals burn-out of het post-traumatisch stresssyndroom niet negeren. We zijn het aan onze militairen verschuldigd om hen goed te begeleiden en roepen de regering dan ook op om hier werk van te maken”, aldus Jasper Pillen en Tania De Jonge. 



Adaptatiesas

Er is op vandaag al aandacht voor (mentaal) welzijn van onze militairen maar we moeten hier nog sterker op inzetten. “Het beeld van een militair die na een missie terug naar huis keert, de partner en de kinderen in de armen sluit en naadloos overgaat tot de orde van de dag, klopt niet. De overgang van een abnormale en extreme conflictsituatie naar de thuisomgeving is absoluut niet eenvoudig” zo zegt Jasper Pillen.

Een zogenaamde adaptatiesas kan deze overgang faciliteren. Door tijdens een tussenfase in een gecontroleerde omgeving de nodige psychosociale ondersteuningsactiviteiten aan te bieden ondersteunen we militairen in hun terugkeer naar het ‘normale leven’. Daarna kan er dan verder post-operationele hulpverlening worden geboden. 

Onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werken al langer met een dergelijke tussenstop. “Hier en daar wordt daar ietwat lacherig over gedaan, alsof het zou gaan om enkele dagen Club Med maar dat is het dus absoluut niet. Het gaat om een noodzakelijke begeleiding die weliswaar niet kan vermijden dat militairen worden blootgesteld aan extreme stress of trauma’s maar die ze wel helpt om er nadien op een adequate manier mee om te gaan waardoor we de gevolgen ervan kunnen beperken. Deze fase maakt dan ook integraal deel uit van de missie of opdracht. Een performante begeleiding, ook op psychosociaal vlak, vertaalt zich in lagere uitvalcijfers en zorgt ervoor dat werken voor Defensie aantrekkelijk blijft ” zo besluiten Pillen en De Jonge.


Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels