Kaap van 10 procent dames bij Defensie gerond in 2022

3 januari 2023

Voor het eerst is één op de tien militairen een vrouw, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) opvroeg bij Minister van Defensie Ludivine Dedonder. Hij peilde naar de evolutie van het aantal dames bij Defensie de laatste 5 jaar.

 

Pillen: “Op 5 jaar tijd stellen we een nominale stijging vast van het aantal vrouwelijke militairen: er kwamen 415 dames bij sinds 2018. Procentueel is er een veel duidelijkere vaststelling: de kaap van 10% dames onder de militairen werd in 2022 gerond.” De verklaring hiervoor is dat er door de pensioenuitstroom sinds 2017 vierduizend mannelijke militairen minder zijn terwijl in die periode nominaal het aantal vrouwelijke militairen wel licht toegenomen is. De tendens naar meer dames is duidelijk zichtbaar de afgelopen jaren.

 

De Medische component is al jaren de component met de meeste dames: ruim 1 op de 3 is er vrouw. De Landcomponent, is de grootste component en tegelijk die met het minst dames: 6 procent. Het aantal dames bij de luchtcomponent overschreed ook in 2022 de 10 procent. De marine zit hier al enkele jaren boven: in 2022 zijn 13 procent van de component dames.

 

Defensie toont zich ook als een aantrekkelijke werkgever voor dames in burgerfuncties: zo is bijna de helft van de burgers die aan de slag zijn bij Defensie dames. Het percentage blijft ook stijgen. “De Minister wil de komende jaren het aantal burgerfuncties bij Defensie drastisch optrekken. Ik steun die doelstelling volmondig. De verwachting is dus dat de vervrouwelijking zich ook langs deze weg verder zal zetten” voorspelt Pillen.

 

Voor Pillen is het vervrouwelijken op zich niet de doelstelling. “Man of vrouw: als onze militairen maar capabel en verantwoordelijk zijn. Maar een verdere vervrouwelijking helpt wel als Defensie een echte afspiegeling van de maatschappij wil zijn alsook een echte sociale ladder voor iedereen.”


“Het is ook van groot belang dat iedereen zich welkom en zich goed voelt bij Defensie” stelt Pillen, die al jaren Defensie volgt. “Uit een recente VRT-reportage en een studie van Defensie blijkt dat 2 op de 3 vrouwen bij het leger te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zijn dus enorme aantallen als je dat afzet tegenover deze nieuwe cijfers van het aantal dames bij Defensie. Blijvende aandacht is dus noodzakelijk”. 


 



Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels