Brugge in cijfers: in 2021 een toename van geboorten en overlijdens

5 januari 2022

Schepen Pillen maakt net na de jaarwisseling de balans op van het jaar 2021 voor wat betreft zijn diensten die bevoegd zijn voor bevolking en burgerzaken. “Ik wil eerst en vooral alle medewerkers bedanken, die elke dag opnieuw klaar staan om de Bruggeling langs de meest vrolijke maar ook meest treurige levensmomenten te begeleiden. Ze doen dat met hart en ziel, helaas momenteel nog achter plexi of achter een mondmasker” zegt schepen Pillen. 


Opvallend in de cijfers is dat er geen inhaalbeweging kwam in de huwelijken, maar dat er wel een opmerkelijke stijging is in de geboorten. Het Brugse inwonersaantal steeg lichtjes, naar 118.466. We stellen jammer genoeg opnieuw vast dat, net zoals in 2020, ook in het jaar 2021 het aantal overlijdens hoger lag dan daarvoor.

Dalende trend geboortes omgebogen

In 2018, 2019 en 2020 noteerden we – net als in heel Vlaanderen – een aanhoudende daling van het aantal geboortes in Brugge. Daar waar dat er in 2018 net geen 2.300 waren, ging het in 2020 nog maar om 2.135 geboorten. Schepen van bevolking Jasper Pillen (Open Vld): “Het voorbije jaar steeg het Brugse geboortecijfer fors. De Bruggelingen hebben duidelijk niet stilgezeten tijdens de lockdown,” zegt schepen Pillen met een glimlach. Er werden 2.257 kinderen geboren in Brugge (1.155 jongens en 1.102 meisjes). Onder die 2.257 geboorten zijn er 913 Brugse kindjes (*) te noteren.


Geen inhaalbeweging qua huwelijken

In 2020 werden vele tientallen huwelijken geannuleerd omwille van de eerste lockdown en de zeer strenge coronamaatregelen. De diensten van de burgerlijke stand en ook de nieuwe schepen hielden rekening met het scenario waarin zich in 2021 een inhaalbeweging zou voordoen, maar dat bleek niet het geval. “Heel wat echtparen waren omwille van de wisselende coronamaatregelen blijkbaar eerder terughoudend om hun uitgestelde huwelijk van 2020 al in te halen in 2021,” aldus schepen Pillen. In 2021 werden uiteindelijk 374 Brugse koppels gehuwd. Dat zijn er iets meer dan in 2020 (359), maar nog altijd opvallend minder dan in 2019 (462).


Overlijdens

Net als in 2020 ligt het sterftecijfer in Brugge beduidend hoger dan in de voorgaande jaren. "We zien jammer genoeg voor het tweede jaar op rij een duidelijk hoger sterftecijfer in onze stad. Zo stierven er in 2021 in totaal 2053 Bruggelingen. Dat is een gemiddelde van 171,08 per maand,” aldus schepen Pillen. In 2020 overleden maandelijks gemiddeld 170,67 Bruggelingen; tussen 2009 en 2019 (dus voor Corona) waren dat er gemiddeld 150,39 per maand. Covid-19 zal hier de belangrijkste reden voor zijn.

“Een lichtpuntje is evenwel dat de sterftecijfers in de eerste helft van 2021 veel hoger lagen dan op het einde van het jaar. De zeer hoge vaccinatiegraad in onze stad is hier vermoedelijk een reden voor, iets waar we de Bruggelingen en de vele vrijwilligers heel dankbaar voor zijn,” besluit schepen Pillen.

 

 

Inwonersaantal

Dit alles heeft, samen met emigrerende Bruggelingen en de komst van nieuwe inwoners, uiteraard ook een invloed op het exacte inwonersaantal van onze stad. “Op 1 januari 2022 telde onze stad 118.466 inwoners. Dat zijn er 14 meer dan in 2021, wat een lichte stijging is van 0,0118%,” aldus schepen Pillen.

 

(*) Brugse kindjes zijn kinderen waarvan de moeder in Brugge gedomicilieerd is.

 


Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels