Primeur voor Belgie: resolutie over noodzaak Belgische Noordpool-strategie gestemd in de Kamer

5 januari 2022
Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) is bijzonder tevreden dat zijn resolutie over de noodzaak van het ontwikkelen van een Belgische strategie op de uitdagingen in het Noordpoolgebied vandaag werd gestemd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De tekst kreeg kamerbrede steun, enkel de PTB-PVDA stemde tegen.
“De klimaatopwarming heeft een mondiale invloed en de gevolgen worden zeker ook in de Noord-Atlantische oceaan duidelijk. Zo is het de verwachting dat over enkele jaren de Noordelijke IJszee grote delen van het jaar bevaarbaar zal worden. Plots is de Arctische ruimte dus "hot" want niet enkel kortere vaarroutes maar ook de enorme voorraden gas, olie en mineralen die onder het ijs verstopt zitten, doen veel begerige blikken naar dit onbekende deel van de wereld lonken. Onder het pakijs zitten gigantische voorraden olie en gas: een Amerikaanse studie schatte 13 procent van de nog niet ontdekte olievoorraden en 30 procent van de nog niet ontdekte gasvoorraden. De bodem is rijk aan mineralen” analyseert Kamerlid Jasper Pillen. De mondiale grootmachten positioneren zich militair en economisch.
“Wij moeten ons bewust zijn van de moeilijke uitdagingen in het Arctische Gebied, maar ook van de kansen die het Hoge Noorden ons kan bieden. Momenteel is dit politiek besef volledig afwezig in ons land. Ons land moet dringend inzetten op het uitwerken van een Arctische Strategie. Al de ons omliggende landen deden dit al, velen werden ook al waarnemend lid bij de Arctische Raad*” stelt Pillen.
Ons land moet volgens de indieners van de tekst in die Strategische Visie op zoek gaan naar niches waar België op een unieke manier kan bijdragen. Jasper Pillen: “Ik denk dan aan onze wetenschappers, onze havens, onze knowhow op het vlak van innovatie, onze technologie, mogelijke groene investeringen in de Arctische regio, enzovoort. Mijn boodschap aan de regering is dus heel duidelijk: focus op onze specifieke capaciteiten, vind die niches en breng ze in kaart. Hier liggen economische en wetenschappelijke kansen voor ons land.”
 
De resolutie pleit dan er dan ook voor dat Belgie zich ook kandidaat stelt om waarnemer te worden. “België heeft er ook groot belang bij dat het Noordpoolgebied veilig en stabiel blijft. Wij hebben belangen te verdedigen in de regio. We moeten betrokken zijn bij de debatten en discussies over bijvoorbeeld transportverbindingen via de Noordpool, over het beheer van bijvoorbeeld de energiebronnen en over de manier waarop we de organisatie van dit alles gaan organiseren en beveiligen. Het is pas door deel te nemen aan het debat, dat we kunnen bijdragen aan het veilig, stabiel en vreedzaam houden van het Hoge Noorden.”
“Het nieuwe onderzoeksschip Belgica meerde vorige week aan in Zeebrugge. Het is tijd om koers te zetten naar de Noordpool” besluit Pillen.
 
Jasper Pillen is federaal volksvertegenwoordiger voor Open VLD en zetelt als vast lid onder andere in de Kamercommissie Landsverdediging.
--
 
*De Arctische Raad, een intergouvernementele organisatie, coördineert de samenwerking in deze regio. Leden zijn Canada, Denemarken, Finland, Ijsland, Noorwegen, Rusland, Zweden en de VS. Opvallend: op Rusland na zijn allen lid van ofwel de NAVO, ofwel de EU. De organisatie erkent ook heel wat landen met een waarnemer-statuut. Dit lijstje overlopen is interessant: naast enkele grote Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) toont de relatief recente waarnemersstatus van India, Japan, Zuid-Korea, Singapore en China de grote, mondiale interesse voor de regio. Ook Zwitserland is er waarnemer. Landen als Ierland, Estland en Tsjechië stelden zich 2 weken geleden op de tweejaarlijkse Ministeriële meeting in Reykjavik formeel kandidaat. Er wordt gefluisterd dat ook Turkije dat deed. En ook Nederland is waarnemer.
Het VN-Zeerechtverdrag uit 1982 regelt de juridische situatie en bepaalt dat Arctische kuststaten elk over een Exclusieve Economische Zone van 200 mijl vanaf hun kustlijn beschikken. De claims van de Arctische kuststaten om hun zone uit te breiden zijn reeds enkele jaren volop aan de gang en in sommige gevallen bestaat er een overlapping tussen claims van verschillende landen voor éénzelfde zeegebied.


Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels