Blog Layout

Open Vld vraagt proefproject ‘hoffelijkheidslicht’

jan. 03, 2022

Het wetsvoorstel om een “hoffelijkheidslicht” voor brandweervrijwilligers in te voeren werd voor de eerste keer behandeld in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Open Vld-parlementsleden Jasper Pillen, Tim Vandenput en Tania De Jonge namen dit initiatief.

 

Het hoffelijkheidslicht, een zwaailicht maar zonder geluidshoorn, zal de brandweervrijwilliger die op weg is om hulp te bieden bij een brand of ongeval herkenbaarheid geven in het verkeer. Andere weggebruikers krijgen zo de kans om letterlijk en figuurlijk vrije baan te geven. “Het is een uitnodiging aan andere weggebruikers om zeker voor deze hulpverleners die op weg zijn om hulp te bieden extra hoffelijk te zijn” benadrukt het Kamerlid. Want een voertuig met een hoffelijkheidslicht wordt geen prioritair voertuig, het beschikt namelijk niet over een sirene. "De wegcode moet door een betrokken vrijwilliger nog steeds gevolgd worden”, stelt Pillen. “Het gaat om de herkenbaarheid. Weggebruikers willen een vrijwilliger die op weg is naar een ramp zonder twijfel vlotte doorgang verlenen, maar kunnen die vrijwilliger op vandaag nauwelijks herkennen.” In Canada gebruikt men een groen licht.

 

Na een eerste debat in de Kamercommissie Mobiliteit werd unaniem besloten om adviezen te vragen aan verschillende betrokken instanties. Bijzonder is ook dat er door de Kamercommissie, op vraag van de indieners van het voorstel, aan de minister van Mobiliteit wordt voorgesteld om een proefproject te organiseren rond de eventuele invoering van een ‘hoffelijkheidslicht' voor brandweervrijwilligers.

 

“Het lijkt ons een ideale volgende stap om een testproject op te zetten. Dat kan bijvoorbeeld in twee hulpverleningszones: één in stedelijke context en één in een meer landelijk gebied.” Er kan gemeten worden wat de impact is van het licht, zowel voor de gebruikers ervan als voor andere weggebruikers. Ook kan getest worden op welke manier het licht vanop afstand geactiveerd kan worden, dus enkel als er echt een calamiteit is.” legt Pillen uit.

 

De indieners van het voorstel konden in de Kamercommissie op unanieme steun rekenen voor een dergelijk proefproject. De bal ligt nu in het kamp van de bevoegde minister, die bijvoorbeeld samen met verkeersinstituut VIAS zo’n project kan laten uitwerken.

 

Pillen wil het voorstel voor zo’n hoffelijkheidslicht hoog op de agenda houden. “Het licht zou een welgekomen initiatief zijn voor de talloze vrijwilligers die de brandweer telt. Door vlot in de kazerne te geraken, kunnen ze sneller levens redden.”


Deel dit artikel

07 mei, 2024
Met het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. 
16 apr., 2024
Pillen: “Belangrijk dat de vele inspanningen worden verder gezet en dat de cijfers laag blijven”
23 feb., 2024
Donderdag werd het Open Vld-plan voor Defensie voorgesteld. Lees hieronder het integrale plan.
Meer artikels
Share by: