Psychosociale omkadering voor militairen moet beter

13 augustus 2021

Kamerleden Jasper Pillen en Tania De Jonge (Open Vld) dienen een resolutie in die betere én meer uitgewerkte psychosociale omkadering voor militairen, voor, tijdens én na hun operaties vraagt. “Werken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Militairen worden soms geconfronteerd met specifieke soorten stress, zoals de operationele stress en de stress als gevolg van een traumatische gebeurtenis, die een specifieke aanpak vereisen. We zien hierin een belangrijke rol weggelegd voor een adaptatiesas. Dat is een ‘tussenstop’ tussen het operatietheater en het thuisfront. Hier is dan ruimte voor ontspanning en begeleiding”, legt Pillen uit.

 

Onze militairen zijn actief betrokken bij verschillende missies. Dat in binnen- en buitenland. Ze zijn onder andere ontplooid in Mali, Niger en de Baltische Staten. De 20 jaar lange operatie in Afghanistan is net afgelopen. “Deze opdrachten kenmerken zich door een bijzonder karakter, wat een sterke impact kan hebben op het psychosociale welzijn van het militair- en burgerpersoneel. Daarom is een goede omkadering nodig om het hoofd te bieden aan problemen zoals het post-traumatisch stressyndroom of burn-out”, zegt Pillen. 

 

Doorgaans komen bepaalde problemen na ettelijke weken of maanden na de terugkeer uit operatie aan de oppervlakte, waaronder depressie, burn-out, alcoholisme enzovoort. “Mentaal welzijn en het post-traumatisch stressyndroom of post-traumatic stress disorder (PTSD) krijgt de laatste jaren, terecht, steeds meer aandacht”, aldus De Jonge.

 

Tijdens hoorzittingen die in de schoot van de commissie voor de Landsverdediging werden gehouden op 12 december 2018, getuigden verschillende actoren over deze kwestie. “Momenteel is er bij Defensie al heel wat aandacht voor het (mentaal) welzijn van het personeel, maar ik ben ervan overtuigd dat het nodig is voor het algemeen én persoonlijk welzijn dat we hier blijvend en versterkt op inzetten”, aldus Pillen, Defensiespecialist bij Open Vld.

 

De liberale Kamerleden zien een grote meerwaarde in de zogenaamde adaptatiesas. In 2009-2011 was er een testcase opgezet om Belgische militairen die uit missie terugkeerden door een “adaptatiesas” te laten gaan op een neutrale locatie tussen de operatie en thuis. Het project ‘Adaptatie SAS’ werd evenwel vlug weer afgevoerd. “Helaas, want in onze buurlanden is de gewoonte goed ingeburgerd. Zo is in het Verenigd Koninkrijk een tussenstop op een militaire basis in Cyprus ingevoerd. In Nederland, net zoals in Frankrijk het geval is, wordt geopteerd voor begeleiding in een hotelaccommodatie op bijvoorbeeld Cyprus, Kreta of in Portugal. Bij velen leefde toentertijd de verkeerdelijke perceptie dat dit om een soort vakantie zou gaan”, duidt Pillen. 

 

Deel van de missie

De adaptatiesas behelst een aantal dagen tussen het terrein van de missie en de terugkeer naar huis, waarin door het aanbieden van psychosociale ondersteuningsactiviteiten in een gecontroleerde omgeving aan de militairen de overgang naar het “gewone leven” gefaciliteerd wordt. Het maakt als dusdanig volledig deel uit van de missie zelf. “Een adaptatiesas kan niet verhelpen aan traumatische gebeurtenissen en menselijke verliezen die tijdens operaties (mogelijks) zijn voorgevallen, maar kan voor Defensiepersoneel wel het pad effenen naar gestructureerde post-operationele hulpverlening. Met deze resolutie willen wij hier volop op inzetten. Omkadering van onze militairen is erg belangrijk: zo houden we ons kwalitatief defensiepersoneel aan boord”, besluit Pillen.

 

 

Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels