Primeur: Spinnerijpad, 1e fietspad met een eigen naam

24 september 2021

Primeur:  Spinnerijpad, 1e fietspad met een eigen naam. Ook Brugse verzetshelden voortaan geëerd. 

 

De gemeenteraad van Brugge keurde op voorstel van Schepen Jasper Pillen op 27 september 2021 enkele nieuwe Brugse straatnamen goed. 


Het gaat onder andere om een primeur: voor het eerst krijgt een fietsverbinding een eigen naam. De verbinding tussen de Krakeleweg en de Pathoekeweg zal voortaan het ‘Spinnerijpad’ heten, een verwijzing naar één van de bedrijven die er in het verleden gevestigd waren: Union Cotonnière, ook wel gekend als ’t Katoentje. “Dit is meer dan symbolisch. Het toont aan dat Brugge het meent met aangename en veilige fietsverbindingen tussen de deelgemeentes en wijken van onze stad” stelt Pillen. 


Voorts werd nog aan 2 straten in de Brugse binnenstad een naam gegeven. In de nieuwe buurt, gelegen tussen de Groenestraat, Rozendal en de Gulden-Vlieslaan, die een binnengebied zal vormen met 42 appartementen en 16 woningen, zullen de straten de Roger Morsastraat en Simonne Danneelsstraat heten. Beiden zijn Brugse verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog.


Roger Morsa verhuisde in 1928 naar Brugge omwille van zijn werk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij al in december 1940 toe tot de Belgische Actie- en Inlichtingendienst. Hij groeide uit tot één van de belangrijkste inlichtingenagenten van de geallieerde troepen. Hij ontving verschillende medailles en onderscheidingen. 


Simonne Danneels was lid van het Brugse Partizanenleger. Wanneer de leider Hendrik de Meyer, haar verloofde en latere echtgenoot, als werkweigeraar naar Duitsland werd gedeporteerd, nam zij de leiding over onder de naam ‘Madame Paula’. Toen ze werd ontmaskerd, kon ze onderduiken in Brussel waar ze ook nog als koerierster actief was. Van de Britse koning ontving ze de ‘King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom’. Deze onderscheiding werd gegeven aan personen die Britse militairen tijdens WOII hebben helpen ontsnappen. De naam Simonne Danneels stond ook op de lijst met voorstellen van het Canvasprogramma “Meer vrouw op straat”. 


Schepen Jasper Pillen is tevreden met deze namen: “We mogen nooit vergeten welke opofferingen Belgische verzetslieden hebben gedaan in de strijd tegen het kwade. Het is daarom goed dat we 2 Brugse helden nu ook specifiek gaat eren met een eigen straat. Positief is dat één van de straten naar een dame is vernoemd, het toont aan hoe belangrijk de rol van vrouwen was in het verzet.” 


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels