Aantal Search-and-Rescue-interventies in 2020 drastisch gezakt door corona

13 mei 2021

Op 5 jaar tijd werden tijdens 335 interventies 154 mensen gered door de Belgische Defensie-helikopters. Zowel het aantal ontvangen oproepen, uitgevoerde interventies als geredde personen door Defensie via SAR-operaties daalden in 2020, en dat met maar liefst 40 procent ten opzichte van 2019. Ook hier kan de oorzaak vooral bij covid-19 gezocht worden.

 

“Alle parameters daalden drastisch: minder oproepen, minder interventies en minder geredde personen” stelt Pillen, die de cijfers opvroeg bij de Minister van Defensie, Ludivine Dedonder. “Covid is ook hier de reden. Minder mensen bevonden zich in een noodsituatie, mogelijks door onze sterk beperkte verplaatsingen”, verduidelijkt Pillen.

 

Het hele jaar door, 24 uren per dag, staat een NH90-helikopter van Defensie met zijn crew stand-by om tussen te komen via zogenaamde SAR-operaties: opsporing- en reddingsoperaties. Bij het grote publiek geraakten deze reddingsoperaties vooral bekend door de intussen uit dienst getreden iconische Sea King en de serie Windkracht 10.

 

De Belgische Defensie beschikt over 4 NH-90’s in de maritieme versie (NFH- NATO Frigat Helicopter) die zowel gebruikt wordt voor deze Search-And-Rescue-taken als voor maritieme taken: anti-piraterij, observatie en transport opdrachten. Tegen 2025 zullen met de heli’s anti-onderzeebootopdrachten worden uitgevoerd vanop de Belgische fregatten.

 

“Het is de verwachting dat de oproepen en interventies opnieuw sterk zullen stijgen eenmaal we allemaal terug onze oude leven oppikken” stelt het Brugse Kamerlid, die al eerder in de Kamer de Minister waarschuwde voor een tekort aan helikopters. “Deze zomer wordt na 50 jaar dienst afscheid genomen van de Alouette III-helikopter. Deze heli wordt altijd ingescheept voor missies met onze fregatten, zo is er momenteel eentje mee op het fregat Leopold I. Halfweg 2021 valt deze capaciteit dus weg en zal er dus ook gekeken worden naar de 4 NH-90’s om deze functie ook te vervullen.”

 

Pillen waarschuwt opnieuw: “Het is de verwachting dat de Search-And-Rescue-taken na de coronacrisis opnieuw naar hun oude niveau teruggaan. Door het pensioen van de Alouette III gaat vanaf de zomer van dit jaar een NH-90 voor maanden mee op missie op onze fregatten. Reken nog dat deze toestellen uiteraard geregeld in onderhoud gaan, dan mag er niet veel fout lopen of onze reddingsoperaties komen in het gedrang. Eigenlijk zijn 4 dergelijke heli’s gewoon te weinig voor alle opdrachten”.

 

Paniek is niet nodig, de reddingsoperaties komen daardoor niet in gedrang. “Er zijn gelukkig afspraken met de ons omliggende landen voor absolute noodgevallen, maar toch moet onze Defensie ook onderzoeken om ofwel extra maritieme NH-90 heli’s aan te schaffen ofwel om voor dit soort reddingsoperaties een ander, goedkoper en minder gespecialiseerd type heli aan te schaffen. Ook drones moeten een steeds belangrijkere rol gaan spelen boven ons stuk Noordzee. Het is eenvoudig: met slechts 4 heli’s kunnen we op korte termijn niet alle opdrachten doen die we voorzien hebben.”

Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels