Nieuwe cijfers: problematiek transmigranten in bootjes aan Belgische kust ebt weg

12 december 2022

Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) vroeg cijfers op bij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden over de pogingen tot het oversteken van het Kanaal vanaf de Belgische kust. De cijfers blijken sterk te dalen in vergelijking met voorgaande jaren. “Tussen oktober 2021 en oktober 2022 dienden slechts 2 oversteken verijdeld te worden.” 


Transmigranten proberen ook met bootjes de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, wat een levensgevaarlijke tocht is. Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) uit Brugge ondervroeg daarover al vaker de Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden. Hij vroeg nu nieuwe cijfers op. “Tussen 2018 en juni 2021 moesten nog 14 pogingen worden verijdeld, met een piek van 8 pogingen in 2020. De trend bleek zich halfweg 2021 verder te zetten, maar het aantal zit nu toch in dalende lijn”, meldt Pillen. "Voor de periode oktober 2021-2022 werden nog slechts 2 pogingen vastgesteld, waarbij onze veiligheidsdiensten telkens vanzelfsprekend tot redding overgingen.” Eén van de twee voormelde pogingen werd ondernomen vanuit Frankrijk, de betrokken migranten werden aangetroffen in de windmolenparken in Belgische wateren. Hoofdzakelijk gaat het voor onze kust momenteel over transmigranten uit Irak, Albanië en Koeweit. 


Dat de problematiek in Frankrijk veel groter is en ook blijft, is al langer gekend. Pillen: “Er worden steeds vaker en steeds meer transitmigranten op eenzelfde bootje verscheept, wat een grotere opbrengst betekent voor de mensensmokkelaars. De bootjes zijn van een slechte kwaliteit en verre van ideaal om op de Noordzee te varen. Ook de reddingsvesten zijn van ronduit slechte kwaliteit. Mensonterend. Het toont aan dat de internationale strijd tegen de bendes van mensensmokkelaars verder moet gaan.”


Vanuit België daalt het aantal transmigranten alvast. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken kwamen destijds met een actieplan. Een plan dat werkt, volgens Pillen: “De cijfers zijn ernaar. Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de problemen die onze buurlanden kennen. Het Kanaal is een zaak van alle landen die haar omringen: onze buurlanden en voor het Verenigd Koninkrijk. Elk land moet betrokkenheid tonen om deze problematiek te stoppen. Zelfs met deze duidelijk dalende trend, is waakzaamheid geboden. Ik zal de kwestie alvast blijven opvolgen in de Kamer”, aldus het parlementslid. 


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels