Nestkastjes brengen leven op begraafplaats ver Assebroek
BRUGGE - Een begraafplaats gedenkt de dood, verdriet, vele herinneringen maar kan ook een ‘ode aan het leven’ uitstralen. Vorig jaar werkte Gerard Van Parys, die werkt voor de kerkfabriek van Ver-Assebroek, het idee uit om met de bouw van een reeks vogelhuisjes of nestkastjes te starten. “Dit is een prachtig initiatief. Het sensibiliseert en zorgt voor aandacht voor vogels en hun broedplaats in een stille, rustige en unieke omgeving. Ik ben dan ook zeer tevreden dat dit initiatief een verdere uitbreiding kent “, zeggen schepen van Burgerzaken Jasper Pillen en schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem samen. Ze gingen er deze ochtend samen een kijkje nemen.
Een begraafplaats dient als ontmoetingsruimte waar je dierbaren kan gedenken. Bij de zorg voor het onderhoud en de restauratie van grafmonumenten hoort ook de zorg van het landschap. “Een kerkhof is niet alleen een (laatste) rustplaats maar ook een bron van ‘leven’. “Naast de stenen grafmonumenten moet er ook ruime aandacht zijn voor bomen, struiken, kruiden en bloemen. We leveren veel inspanningen om de begraafplaatsen er steeds ordentelijk te laten uitzien en ze voldoende toegankelijk te houden”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Ondanks de huidige coronacrisis zijn er ook dit jaar meerdere bezoekers om het kerkhof te Ver-Assebroek te bekijken, te mijmeren, te herinneren, te ervaren, een bloem te plaatsen of te verzorgen”, zegt Gerard Vanparys.
Nestkastjes
In 2020 werden reeds een reeks nestkastjes opgehangen aan de bomen van het kerkhof zelf. “Enkele werden reeds ingenomen als broedplaats voor een mezenkroost. In 2021 werden bij uitbreiding nestkastjes aangebracht aan de eikenbomen langs de ommegang rondom de oude kerkhofsite. Ook op andere plaatsen in onze stad bekijken we de mogelijkheden om extra nestkastjes te verspreiden. We staan hierbij steeds open voor suggesties van de Bruggeling”, aldus schepen Mercedes Van Volcem.
Schepen van Burgerzaken Jasper Pillen: “De Brugse kerkhoven kunnen al decennia lang rekenen op talloze vrijwilligers die zetelen in de stedelijke graftekencommissie. Ze brengen in kaart waar er unieke graven zijn, volgen de concessies op en melden aan de stedelijke diensten waar aanpassingen aangewezen zijn. Af en toe – zoals hier op Ver Assebroek met de vogelhuisjes – steken ze zelf ook de handen uit de mouwen om bij te dragen tot mooiere en aangenamere begraafplaatsen. Een fantastisch initiatief,” aldus schepen van burgerzaken Jasper Pillen. “Als stadsbestuur trekken we jaarlijks €30.000 uit om historisch waardevolle graven te restaureren. Dit jaar gaat het over een 14 graven, waarvan de werken in de tweede helft van de zomer zullen afgerond worden,” aldus schepen Pillen.
Waardevol insectenleven
Sinds enkele jaren is er ook aandacht voor het waardevolle van het insectenleven: een insectenhotel (2016), infoborden en aanplantingen van kruiden en bloemen die insecten lusten en lokken (2019). “We trekken de ‘ode aan het leven’ in de brede betekenis nu door”, aldus Vanparys.
Deel dit artikel


