Kunsthumaniora Brugge verdubbelt leerlingenaantal in vier jaar tijd

13 september 2021

Enkele jaren geleden bood de school plaats aan een 320-tal leerlingen. Dit schooljaar zijn dat er bijna 600.

 

Vorig jaar klokte de school af op 503 leerlingen, dit jaar is er een stijging van alweer een honderdtal. Ook nu zijn er in de meeste richtingen wachtlijsten. De stijging is te merken in alle graden, maar vooral de Beeldende en Architecturale Kunsten kunnen rekenen op flink wat meer leerlingen. De school deed er alles aan om in samenspraak met het Brugse stadsbestuur de nodige ruimtes te vinden. Ondertussen bezet de Kunsthumaniora negen locaties waarvan de meeste zich bevinden in de buurt van de hoofdsite in de Katelijnestraat.

 

De sterke groei is voornamelijk te wijten aan de geloofwaardigheid van de opleidingen en het dynamische team dat de school de afgelopen jaren kon en mocht uitbouwen. De Kunsthumaniora wil een kritische kunstschool zijn waar er veel aandacht gaat naar welbevinden. Leerlingen moeten er idealiter graag naar school gaan. Toch is er een accentverschuiving van ‘leuk’ naar ‘kwaliteitsvol’ en ‘engagement’.

 

“Een KSO-school is een vooropleiding die met beide voeten in de realiteit staat en als vanzelfsprekend start vanuit de hedendaagse kunsten”, zegt directeur Jo Decoster.

 

De school startte vorig jaar met een hedendaagse dansopleiding en volgt verder het pad van de modernisering. Dit jaar start de opleiding Design en Expo en ook voor de volgende jaren zijn er plannen om de vernieuwing van het secundair onderwijs vorm te geven en te concretiseren.

 

“Het stadsbestuur kent de vragen van de Kunsthumaniora en in onderling overleg zullen we ook structureel op lange termijn een visie uitdragen”, zegt schepen van Onderwijs Jasper Pillen. “Dat de leerlingenpopulatie een sterke toename kent bij vooral Brugse leerlingen laat het beste vermoeden voor de volgende en nieuwste generatie lokale kunstenaars.”


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels