Investeringsprojecten in Vlaanderen: de Verenigde Staten op kop, Azie zinkt weg en het aantal buitenlandse productiejobs daalt dramatisch.

18 februari 2025

In 2024 verwelkomde Vlaanderen 277 nieuwe investeringsprojecten. In totaal goed voor een recordbedrag van 5,4 miljard euro aan investeringen en ruim 5.000 nieuwe jobs. Goed nieuws: hoe meer jobs, hoe meer welvaart. 

Ik ondervroeg Minister-President Diependaele in de commissie Buitenland van het Vlaams Parlement over de buitenlandse investeringsprojecten in Vlaanderen.

 


Vooral de investeringen in de logistiek en het transport – terug van weggeweest - en in de biotech stegen sterk. De sector van de voeding en drank toont herstel, maar blijft achter in vergelijking met 2022. De gestage opgang van de cleantech krijgt een kleine klik. Chemie toont een neerwaartse trend.

 

Vervolgens werd verder ingegaan op de oorsprong van buitenlandse investeringen. Daar staat de Verenigde Staten met stip op nummer 1. Volgens de Minister-President zou de impact van de importheffingen voor Vlaanderen en Europa momenteel beperkt blijven. Slechts 2 à 3 procent van onze staalexport gaat naar de VS, zo werd aangegeven. Hierop gaf ik alvast aan dit niet teveel te relativeren. Maar in fine deelden we daarna dezelfde analyse: we gaan zelf beter moeten doen. Te veel regels, te veel en te lange procedures, te veel bureaucratie, te dure energie, … hebben onze competitiviteit dramatisch verslechterd.

 

Voor Azie werd in 2024 de dalende trend bevestigd. De jobs dankzij Aziatische investeringen daalden in 2024 met maar liefst 49,40%! Blijkbaar, zo werd gesteld, stegen de investeringen uit Azië na de coronacrisis slechts licht. Deze landen bleven langer op slot dan Europese landen. De Japanse bedrijven zijn zich aan het heroriënteren. Er is wel hogere interesse in hernieuwbare energieprojecten merkbaar.

 

Het addendum bij het rapport geeft nog enkele cijfers mee. Daar valt op dat de jobs verbonden met productieactiviteiten nog piekten in de periode van 2021-2024, maar nu een enorme terugval kennen van maart liefst -37,19%. 


Opnieuw toont dit aan dat de hele productieketen onder zeer zware druk staat. De Minister-President gaf als repliek dat de stijging van de loonkosten, de hoge energieprijzen en de automatisering o.a. door AI hiervoor verantwoordelijk zijn en dat die druk nog zal aanhouden. De tewerkstelling, zo werd gezegd, zal door die automatisering een minder goede graadmeter zijn van hoe het economisch gaat.

 

Het is broodnodig dat de Vlaamse Regering binnen haar bevoegdheden, die door de opeenvolgende staatshervormingen steeds ruimer en belangrijker zijn geworden om deze uitdagingen te tackelen, spoedig en doortastend maatregelen neemt. Positief is dat men zich bewust lijkt te zijn van de ernst van de situatie. Dat De Tijd vandaag bericht over een Vlaamse agenda om te streven naar minder lange en zware procedures en het ondersteunen van onze industrie is positief. De echte test zal de snelheid zijn waarmee deze agenda wordt doorgedrukt.

Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels