Huis van de Bruggeling en deelgemeentehuizen fungeren vanaf 1 oktober nu ook als ‘lokale registratiekantoren'
1 oktober 2021
Vanaf 1 oktober 2021 kunnen Bruggelingen en bedrijven met een maatschappelijke zetel in Brugge in het Huis van de Bruggeling en de deelgemeentehuizen een activatiecode aanvragen waarmee ze een ‘digitale sleutel’ kunnen aanmaken. Deze digitale sleutel geeft toegang tot de digitale toepassingen van de overheid zonder een eID of itsme®. “Zo worden deze dienstverleningslocaties zogenoemde lokale registratiekantoren”, zeggen schepenen Pieter Marechal en Jasper Pillen verheugd.
Wie gebruik wil maken van de digitale toepassingen van de overheid, identificeert zich met de elektronische identiteitskaart (eID). Hiervoor is een geschikte kaartlezer of een itsme®-account een vereiste. “Vanaf 1 oktober biedt het Huis van de Bruggeling en de deelgemeentehuizen een alternatief als lokale registratiekantoren. In een lokaal registratiekantoor kunnen Bruggelingen en bedrijven met een maatschappelijke zetel in Brugge een activatiecode aanvragen waarmee een digitale sleutel wordt aangemaakt. Via deze digitale sleutel wordt toegang verleend tot deze digitale toepassingen”, zegt schepen Pieter Marechal.
Digitale sleutel aanvragen
Bruggelingen en bedrijven met een maatschappelijke zetel in Brugge kunnen een afspraak in het Huis van de Bruggeling (050 44 8000) of in een van de deelgemeentehuizen maken om de activatiecode gratis aan te vragen. In functie van deze afspraak is een geldig identiteitsbewijs en een werkend e-mailadres vereist. “Met de persoonlijke activatiecode en de e-mail met activatielink kunnen Bruggelingen en bedrijven met een maatschappelijke zetel in Brugge een paswoord/gebruikersnaam creëren om via iamapps.belgium.be hun digitale sleutels beheren”, aldus schepen Jasper Pillen.
Deel dit artikel

Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).

In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.

Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.