Giften aan vzw’s die ouders sterrenkinderen ondersteunen moeten fiscaal aftrekbaar

22 april 2022
Open Vld wil het fiscaal voordelige giftenregime uitbreiden naar vzw’s die ouders van sterrenkinderen ondersteunen bij hun verlies. Kamerlid en Brugs schepen Jasper Pillen diende daartoe mee een wetsvoorstel in: “Het empathische werk die dat vzw’s zoals Boven De Wolken verrichten is bijzonder nobel, van onschatbare waarde en bijgevolg onmisbaar. Ze helpen getroffen ouders het leed te dragen en te verwerken. Hun werking moet gewaarborgd worden.” 
Fiscaal voordeel
“Momenteel staan deze verenigingen echter achteraan in de rij als het gaat om het ontvangen van giften. Dat, in schril contrast met het belang van hun werk”, vertelt Pillen. Welke instellingen precies een fiscaal attest kunnen afleveren is wettelijk bepaald. De bedoelde verenigingen kunnen alvast geen beroep doen op die bestaande wetgeving. “Ons wetsvoorstel wil vzw’s zoals Boven De Wolken in aanmerking laten komen door de huidige regelgeving uit te breiden.” De vzw "Boven de Wolken" werd in 2016 opgericht om ouders van doodgeboren baby's met een gratis fotosessie een tastbare herinnering te bieden aan hun kindje. Sindsdien werden er al duizenden gezinnen bijgestaan.
Dergelijke attesten geven de schenker recht op een belastingvermindering van 45% op de gedane gift. Jasper Pillen: “Naast het empathische aspect geeft dat dus een tweede, fiscale stimulans aan mensen om een gift te doen en op die manier de werking van de organisaties te garanderen of zelfs te versterken. Dit voorstel heeft nauwelijks impact op de overheidsbudgetten, terwijl het wel een grote steun betekent voor de betrokken verenigingen.” Er gelden daarnaast strenge en strikte voorwaarden vooraleer de toelating gegeven wordt aan een vereniging. Onder meer een erkenningsaanvraag bij de minister van Financiën is verplicht.
De parlementaire werkzaamheden zijn alvast begonnen met het oog op de wetswijziging. N-VA vroeg om adviezen van de FOD Financiën en de Raad van State, hetgeen de wetgevende procedure echter met verschillende weken vertraagt.
Benefiet
Het wetsvoorstel is niet het eerste initiatief dat Open Vld neemt om de ouders van sterrenkinderen en de betrokken vzw’s te ondersteunen. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld), die zelf mama is van een sterrentweeling, organiseert een benefiet ten voordele van Boven De Wolken. De benefiet, Eva on the rocks, vindt plaats op zaterdag 30 april in zaal De Linde in Huldenberg.
 


Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels