Een groen ‘hoffelijkheidslicht’ voor brandweervrijwilligers

13 juli 2021

Duizenden Belgen zijn actief als vrijwilligers bij de Brandweer. Op 18000 brandweermannen en -vrouwen zijn er in België 12000 vrijwilligers. Deze geëngageerde burgers houden zich gereed om zich, na een melding, naar de kazerne te begeven. Ze doen dat met hun persoonlijke wagen en moeten daarbij, uiteraard, de Wegcode naleven. Tegelijk is hun aanwezigheid op de plek van de brand of het ongeval nodig.


Kamerlid Jasper Pillen: “Ik pleit daarom voor het invoeren van het groene ‘hoffelijkheidslicht’ in ons land. Het is in feite een uitnodiging aan de andere weggebruikers om het voertuig met het groene knipperlicht voorrang of vlotte doorgang te verschaffen. In Canada is dit systeem al goed ingeburgerd.”

Pillen maakt de vergelijking met de recent ingevoerde ‘reddingstrook’ dat al snel en goed ingeburgerd is.

Het groene licht is niet gecombineerd met een sirene. Het voertuig wordt geen prioritair voertuig en moet de Wegcode ten allen tijde blijven naleven. “Het groene licht is een signaal: ik ben op weg naar een spoedgeval om daar professioneel hulp te bieden, geef me dus voorrang waar dat veilig kan” stelt Pillen.

Vrijwillig brandweerman en gemeenteraadslid Mitch De Geest uit Blankenberge verwelkomt dit idee: “De federatie van de vrijwillige brandweerlieden pleit al lang voor dit groene licht. Ik en mijn collega’s zijn opgeleid om hulp te bieden bij oproepen. Veiligheid is altijd de prioriteit, in onze job maar ook op de weg ernaartoe. Om misbruiken te vermijden zou je overigens het systeem vanop afstand kunnen laten activeren na een oproep”.

Kamerlid en burgemeester van Grobbendonk Marianne Verhaert steunt het idee van haar collega: “Onze brandweerkorps bestaat enkel uit vrijwilligers. De problematiek is ook bij ons actueel, door het drukker wordend verkeer moeten we inderdaad maatregelen nemen in het algemeen belang. Een wagen met een groen knipperlicht voorrang geven is een kleintje maar maakt voor de brandweer een groot verschil op het hele traject.” Ook kamerlid en burgemeester van Ninove Tania De Jonge diende het wetsvoorstel mee in.

Pillen, Verhaert en De Jonge gaan dit voorstel nu in het parlement bepleiten, een eerste stap zou een proefproject kunnen zijn in een hulpverleningszone.


Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels