Belangrijk dat we lessen trekken uit Conings-case

20 mei 2021

Al ruim twee dagen is de zoekactie naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings aan de gang. De militair is in het bezit van wapens en stond op de OCAD-lijst van Potentieel Gewelddadig Extremisten. Een jaar geleden waarschuwde de voormalige OCAD topman al dat extremisten proberen de gezondheidscrisis op het internet te recupereren. “Het bleken jammer genoeg profetische woorden. De man in kwestie stond bekend om zijn rechts-extremistisch gedachtengoed en had binnen Defensie al eerder sancties gekregen”, stelt Jasper Pillen (Open Vld) in de plenaire zitting in de Kamer.

 

Meteen kondigde de regering een uitgebreid onderzoek aan. “De juiste vragen moeten gesteld worden. In de eerste plaats moeten we nagaan hoe het zover is kunnen komen. Hoe kan haat en desinformatie zo’n proporties aannemen en tot zo’n acties leiden?”, vraagt Pillen zich af. Hij wijst erop dat de online-haat welig tiert. “Ook de reacties van steun uit bepaalde hoek of het zich hullen in zwijgen over deze actie: het is veelzeggend”, stelt Pillen.

 

Maar ook omtrent Defensie moeten vragen gesteld worden. “Waarom was er geen betere opvolging van het feit dat de man op de OCAD-lijst stond? Op die lijst staan, je veiligheidsmachtiging verliezen, en toch het beheer van zware wapens doen. Hoe kan dat? Was er onvoldoende doorstroming van die informatie? Het onderzoek moet hierop antwoorden. Het OCAD én de procedures omtrent de noodzakelijke veiligheidsmachtigingen hebben gewerkt, wel, wat ging er dan mis bij Defensie?”, aldus het liberale Kamerlid.

 

De premier bevestigt dat de betrokkene sinds 17 februari op de OCAD-lijst stond. “De Nationale Veiligheidsraad heeft deze ochtend een analyse gemaakt. Defensie moet werk maken van interne procedures. Controles moeten aangescherpt worden. Het is onaanvaardbaar dat zo iemand een vrije toegang kan hebben tot wapens”, aldus de premier.

 



Personeelstekort

Pillen benadrukt ook dat we ook langetermijn lessen moeten trekken over het omgaan met personen die opgevolgd worden, over veiligheidsprocedures en over wapenbeheer. “Het is niet normaal dat je zomaar met antitankwapens kan wegwandelen. Het enorm personeelstekort bij Defensie is bekend. Ik kreeg signalen dat ook dit dossier hieraan gelinkt is. Deze regering ondernam actie en wil 10.000 nieuwe militairen rekruteren. Terecht. Maar het is prioritair dat de screening en opvolging van deze nieuwe militairen gegarandeerd wordt. De kwantiteit moet altijd ondergeschikt zijn aan de kwaliteit!”, zegt Pillen. “Op vlak van personeelsbeleid ga ik er alles aan doen om orde zaken te stellen”, stelt minister van Landsverdediging Dendonder.

 

Pillen benadrukt in zijn repliek dat we niet de fout mogen maken om àlle leden van Defensie in een slecht daglicht te plaatsen. “De man op de vlucht vertegenwoordigt Defensie niet. Die meer dan 26000 andere militairen doen dat wel. Zij die onze veiligheid garanderen ver én dicht van huis, zij die de natie bijstaan in de strijd tegen covid, zij die mensen redden op zee: dat is de ziel van Defensie!”, besluit hij.

 

 

Deel dit artikel

24 april 2025
Het verplichte terugkommoment voor het rijbewijs werd in 2018 ingevoerd door toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het moment bestaat uit verschillende modules en heeft als doel het aantal zware ongevallen bij beginnende bestuurders terug te dringen. Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open VLD) stelde tijdens de commissie Mobiliteit en Openbare werken vragen over de effectiviteit van dat terugkommoment aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
22 april 2025
In 2022, 2023 en 2024 moest Vlaanderen meer dan 30 Europese richtlijnen omzetten in eigen regelgeving. Minder dan de helft daarvan gebeurde tijdig. “Deze Vlaamse Regering legt onze ondernemingen en burgers graag extra regels op, maar vergeet zelf Europese regels op tijd in orde te brengen,” stelt Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld). Hij roept de regering ook op om haar regeerakkoord na te leven en te stoppen met goldplating.
11 april 2025
Het Cyber Command is de vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, lucht-, marine- en medische componenten. Deze component is gespecialiseerd in het beveiligen van defensienetwerken en wapensystemen, het verzamelen van informatie en het uitvoeren van operaties in cyberspace en het bijdragen aan de nationale cyberweerbaarheid.
Meer artikels