Blog Layout

Opleiding Defensie en Veiligheid spreekt jongeren aan: 7 extra scholen tegen 2025

sep. 14, 2023

Sinds september 2021 hebben jongeren uit de derde graad van het technisch secundair onderwijs de mogelijkheid om de studierichting Defensie en Veiligheid te volgen. Deze nieuwe opleiding geeft jongeren de kans om zich voor te bereiden op een loopbaan in een sector die gekenmerkt wordt door aanzienlijke (inter-)nationale uitdagingen. Ze verwerven fundamentele vaardigheden en kennis, en worden klaargestoomd voor een carrière ten dienste van de samenleving. Vandaag bieden al 29 scholen de opleiding aan. Tegen 2025 zouden dat 36 scholen worden.

Vanuit verschillende relevante partners werd de richting positief geëvalueerd en kon het jongeren vanuit het hele land enthousiasmeren. Recent nieuws over beperkingen in het aantal beschikbare klassen voor het schooljaar 2023-2024 heeft bij heel wat scholen en potentiële studenten echter vragen en bezorgdheden opgeroepen. Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) ontving deze alarmerende signalen en peilde in een parlementaire vraag naar de positie van de minister van Defensie hieromtrent. 


“Als ondervoorzitter van de Commissie Landsverdediging heb ik sinds de opstart van de studierichting een aanzienlijke interesse waargenomen voor Defensie onder onze jongeren. Het nieuws dat het aantal klassen niet mag worden verhoogd, ondanks deze duidelijke vraag van de studenten én van de scholen, heeft aanleiding gegeven tot grote bezorgdheid. Hoewel onderwijs een gemeenschapsbevoegdheid betreft, verwachtte ik ook van de Minister van Defensie een geruststellend reactie.”


In haar antwoord benadrukt de minister het belang van het interesseherstel onder de Belgische jongeren voor een carrière binnen Defensie. Ze onderstreept tevens de cruciale rol van een adequaat derdegraads onderwijsprogramma gericht op de veiligheidssector, om jongeren blijvend warm te maken voor de vele beroepen binnen Defensie.


Omdat de capaciteit van Defensie en de andere samenwerkingspartners zal worden overschreden wordt momenteel geen verdere toename van het aantal klassen overwogen. De jarenlange besparingen op het departement worden als verantwoordelijke factor geduid. “Maar de vooropgestelde capaciteitsuitbreiding van 29 naar 36 scholen die de richting zullen aanbieden zal worden doorgevoerd tegen 2025. Dat is een goed begin en zal toelaten veel meer jongeren in contact te brengen met Defensie maar eveneens met andere belangrijke veiligheidsberoepen” aldus Kamerlid Jasper Pillen. 

 

Jasper Pillen (Open VLD), Kamerlid: “Omwille van het aanzienlijke aantal pensioneringen binnen Defensie en de war on talent, is het van vitaal belang dat Defensie een meer dynamische aanpak hanteert op de arbeidsmarkt. We moeten de groeiende interesse van jongeren voor Defensie en Veiligheid serieus nemen en ervoor zorgen dat er voldoende opleidingsmogelijkheden beschikbaar zijn om hun ambities te ondersteunen. De beslissing om het aantal scholen dat de opleiding aanbiedt uit te breiden heeft niet alleen invloed op de geïnteresseerde leerlingen, maar ook op de toekomstige veiligheid van onze samenleving. We moeten investeren in onderwijs, training en werving om jonge mensen aan te moedigen om zich aan te sluiten bij de Belgische Defensie of andere belangrijke veiligheidsberoepen.”


Deel dit artikel

07 mei, 2024
Met het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. 
16 apr., 2024
Pillen: “Belangrijk dat de vele inspanningen worden verder gezet en dat de cijfers laag blijven”
23 feb., 2024
Donderdag werd het Open Vld-plan voor Defensie voorgesteld. Lees hieronder het integrale plan.
Meer artikels
Share by: