Elke dag aangifte van 4 gevallen van agressie op Lijnbussen. Open Vld: “Vlaamse regering moet meer doen om geweld te voorkomen én te bestraffen.”

13 maart 2025

Het aantal gevallen van agressie tegen buschauffeurs van De Lijn is nog steeds hoog en is in 2024 weer gestegen. Het enige positieve element is dat het aantal dagen werkverlet sterk is gedaald. Het aantal opvolgingsgesprekken na agressie tegen personeel blijft wel groot. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open Vld) opvroeg aan Vlaams minister van Mobiliteit, Annick De Ridder (N-VA). Pillen: “Geweld tegen chauffeurs is onvergeeflijk. De Vlaamse regering moet meer doen om geweld te voorkomen én te bestraffen.”

Buschauffeurs krijgen in ons land soms meer slaag dan respect. Het aantal gevallen van verbale en fysieke agressie op de bussen van De Lijn is in 2024 helaas opnieuw licht gestegen. In 2024 werden er 1.227 gevallen van verbale agressie en 169 gevallen van fysieke agressie gemeld. Dat is voor zowel verbale als fysieke agressie een stijging ten aanzien van 2023, maar geen historisch hoog cijfer.

Concreet betekent dit dat er 4 gevallen van agressie per dag worden aangegeven. We moeten er helaas ook vanuit gaan dat heel wat chauffeurs geen aangifte doen. Volgens Pillen is dit cijfer is quasi zeker nog maar het topje van de ijsberg.


Aantal dagen werkverlet door agressie is gedaald maar nog steeds hoog

Agressie heeft verregaande gevolgen. Chauffeurs die slachtoffer worden van agressie moeten daar van herstellen en vallen even uit. Dit komt nog eens bovenop het reeds bestaande tekort aan chauffeurs en heeft uiteraard een grote impact op de reiziger. Geen chauffeur betekent in veel gevallen namelijk ook geen bus. Het aantal dagen dat een chauffeurs uitvallen door agressie heeft dus een grote impact.

Het aantal dagen werkverlet als gevolg van agressie is wel met een derde gedaald, met 2.617 dagen werkverlet voor chauffeurs, maar blijft enorm. “Dat een chauffeur niet aan de slag kan wegens agressie is schandelijk. Maar de maatschappelijke kost van deze dagen werkverlet is ontstellend hoog. Om beide redenen moeten elke vorm van agressie bestrijden.” 


Meer dan 3.600 opvolgingsgesprekken na gevallen van agressie



Elk geval van agressie wordt opgevolgd door middel van een gesprek tussen de chauffeur en diens leidinggevende. Daarbij wordt gepeild naar de beleving van de agressie en het welzijn van de betrokken chauffeur. In 2024 werden 3.644 gesprekken gedocumenteerd, wat suggereert dat de nazorg in veel gevallen verder gaat dan enkel het gesprek met de leidinggevende. Vaak wordt een doorverwijzing naar de maatschappelijke assistent en de externe dienst POBOS (Personeels- en OrganisatieBeleid, Organisatieontwikkeling en Selectie) gemaakt, zodat chauffeurs de nodige psychologische steun kunnen krijgen.


“Het is nog maar normaal dat er begeleiding is voor iedere getroffen chauffeur. Naast het werkverlet zorgt ook deze opvolging voor een enorme administratieve en financiele druk op De Lijn. Agressie raakt én de chauffeur, én de andere reizigers maar dus ook de organisatie zelf hard.”


Er zijn dus naast de emotionele en fysieke gevolgen voor de chauffeurs ook veel administratieve en financiële lasten voor De Lijn. Dit kost allemaal tijd, moeite en geld dat dus niet naar de tevredenheid van klanten en personeel kan gaan. Volgens Pillen is het daarom dringend tijd dat de strijd tegen agressie wordt opgevoerd. Dat moet volgens het parlementslid zowel preventief als repressief gebeuren. Om agressie, verwondingen en dus ook werkverlet te voorkomen moeten er meer en sneller ingezet worden op afgescheiden stuurposten. Anderzijds moet er volgens Pillen ook meer gecontroleerd worden op zwartrijden en andere inbreuken.


Jasper Pillen, Vlaams Volksvertegenwoordiger: “Buschauffeurs staan elke dag klaar om er voor te zorgen dat mensen op hun werk en kinderen op school geraken. Geweld tegen mensen is altijd onaanvaardbaar. Geweld tegen mensen in uniform die ten dienste staan van de samenleving is gewoon onvergeeflijk. Deze cijfers tonen helaas aan dat het nog altijd schering en inslag is. Ook de organisatie van De Lijn en de reizigers leiden hier onder. We moeten dit harder aanpakken door meer te voorkomen én meer te controleren en te bestraffen.”


Deel dit artikel

15 juli 2025
Het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025–2029 van de Vlaamse regering bevestigt wat Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) al maanden aanklaagt: de provincie Antwerpen wordt royaal bediend met tientallen projecten, terwijl West-Vlaanderen het met een beperkt en eenzijdig aanbod moet stellen. 
1 juli 2025
West-Vlaanderen, met haar uitstekende kennisinstellingen en breed netwerk van KMO’s en internationale bedrijven, strijdt al jaren tegen de braindrain naar andere regio’s in Vlaanderen. Uit gegevens van Statbel die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) opvroeg, lijkt de laatste 10 jaar echter een positieve tendens duidelijk te worden. “Het aandeel hooggeschoolden dat effectief in de provincie woont én werkt, is de voorbije tien jaar gestegen” stelt Jasper Pillen vast.
28 juni 2025
Finland: Een gelukkig land met een weerbare ruggengraat Finland staat al jaren wereldwijd bekend als het gelukkigste land ter wereld. In het World Happiness Report 2024 prijkt het land voor het zevende jaar op rij bovenaan de lijst. Dat geluk is niet zomaar toeval: het is het resultaat van een samenleving waarin vertrouwen, veiligheid, natuur, onderwijs en gelijkheid centraal staan. De Finnen genieten van een hoge levenskwaliteit, sterke sociale vangnetten en een uitzonderlijk goed functionerende publieke sector. De balans tussen werk en privé, de verbondenheid met de natuur en de openheid van de samenleving dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn. Maar wat Finland misschien nog bijzonderder maakt, is dat dit gelukkige land zich niet laat vangen in naïviteit. Achter de serene landschappen en de vriendelijke maatschappij schuilt een sterke, veerkrachtige natie. Finland heeft in de afgelopen jaren bewust en krachtig geïnvesteerd in zijn weerbaarheid – niet alleen militair, maar ook maatschappelijk. Op het gebied van defensie neemt Finland zijn veiligheid serieus. Als grensland met Rusland heeft het land altijd een scherp oog gehad voor geopolitieke risico’s. De recente toetreding tot de NAVO onderstreept de bereidheid om samen met bondgenoten veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is er een sterk bewustzijn onder burgers over nationale paraatheid; het land onderhoudt een robuust systeem van dienstplicht en reservisten, en civiele verdediging is diepgeworteld in de samenleving. Maar Finse weerbaarheid gaat verder dan alleen defensie. Het is ook de kracht van een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar. Het vertrouwen tussen burger en overheid is groot. Media zijn vrij en betrouwbaar, het onderwijsstelsel bevordert kritisch denken en maatschappelijke betrokkenheid, en er is voortdurend aandacht voor mentale gezondheid, inclusiviteit en solidariteit. Finland bewijst dat geluk en kracht geen tegenpolen zijn. Juist in tijden van onzekerheid en geopolitieke spanningen toont het land aan dat welzijn en weerbaarheid hand in hand kunnen gaan. Een gelukkig volk, geworteld in stabiliteit en verbondenheid, vormt de stevigste basis voor een veerkrachtige toekomst.
Meer artikels